Έναρξη Διαβούλευσης για την Αναθεώρηση της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης Περιφέρειας Κρήτης (RIS3Crete)


0
(0)

Στο πλαίσιο προετοιμασίας του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 η Περιφέρεια Κρήτης αναλαμβάνει πρωτοβουλία διαβούλευσης για την αναθεώρηση της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3). Η Περιφέρεια Κρήτης έχοντας   αποκομίσει μια σημαντική εμπειρία από την εφαρμογή της RIS3 στη τρέχουσα προγραμματική περίοδο, προχωρά σε διαδικασία διαβούλευσης με σκοπό να επικαιροποιήσει και να τεκμηριώσει  τον προσανατολισμό της στρατηγικής για την επόμενη προγραμματική περίοδο.

Στο Concept Paper παρουσιάζονται συνοπτικά τα συμπεράσματα από την έως τώρα εφαρμογή της RIS3 καθώς και η πρόταση για την αναθεώρηση της. Οι προτεινόμενοι τομείς εξειδίκευσης είναι:

  • Ευφυής Τουρισμός Πολιτισμός
  • Βιώσιμη Αγροδιατροφή
  • Αποτελεσματική Υγεία και Ευεξία
  • Ψηφιακές Τεχνολογίες
  • Βιώσιμη Χρήση Πόρων

 

Τα πεδία εξειδίκευσης ανά τομέα αναφέρονται ενδεικτικά, στηρίζονται δε στην ανάλυση των προτάσεων της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου και των βασικών τάσεων στην διεθνή οικονομία.

Η Περιφέρεια Κρήτης καλεί όλους να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία διαβούλευσης και να εισφέρουν τη δική τους οπτική με βάση τις εμπειρίες και γνώση που έχουν αποκτήσει ώστε να διαμορφωθεί από κοινού το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί ο σχεδιασμός των δράσεων. Σε αυτή τη φάση το ζητούμενο είναι να διατυπωθούν με σαφήνεια τα πεδία εξειδίκευσης ανά τομέα στα οποία θα συγκεντρωθούν οι αναπτυξιακές προσπάθειες.

Επισημαίνεται ό,τι η RIS3 είναι μια ατζέντα οικονομικού μετασχηματισμού της Περιφέρειας που βασίζεται σε τέσσερις γενικές αρχές:

  • Επιλογές και κρίσιμη μάζα,
  • Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα,
  • Συνδεσιμότητα και συστάδες (clusters), και
  • Συνεργατική ηγεσία.

 

Είναι κρίσιμο να επικεντρώσουμε τις προσπάθειες μας εκεί που συγκλίνουν οι περιφερειακές ερευνητικές και επιχειρηματικές δυνάμεις και διαφαίνονται προϋποθέσεις δημιουργίας ισχυρών πλεονεκτημάτων. Στόχος όλων μας πρέπει να είναι ο περιορισμός των πεδίων και η συγκέντρωση των πόρων για να υπάρξουν σημαντικά αναπτυξιακά αποτελέσματα.

Για την υλοποίηση της στρατηγικής θα διατεθούν πόροι από πολλαπλές πηγές χρηματοδότησης. Είναι χρήσιμο να διατυπώσετε την δική σας άποψη για το τύπο των δράσεων που θεωρείτε αναγκαίο να συμπεριληφθούν στα νέα προγράμματα (κίνητρα επενδύσεων, συμπράξεις, κουπόνια καινοτομίας, ενισχύσεις υποδομής, δημιουργία φορέων).

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 21 Μαΐου 2021.

 

Για συμμετοχή στη διαβούλευση στη διεύθυνση: http://ris3.crete.gov.gr/enarxi-diavouleysis-anatheorisi-ris3crete/  όπου είναι διαθέσιμο το Concept Paper της δράσης καθώς και σύνδεσμος προς σχετική φόρμα για να υποβάλετε ηλεκτρονικά  τα σχόλια και τις προτάσεις σας για τη δημόσια διαβούλευση αναθεώρησης της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας Κρήτης.

Περισσότερες πληροφορίες και στοιχεία επικοινωνίας για τη Στρατηγική Έξυπνη Εξειδίκευσης της Περιφέρειας Κρήτης θα βρείτε στη σελίδα http://ris3.crete.gov.gr .

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.