Έλληνας ο κορυφαίος Ευρωπαίος αγρότης ανάμεσα σε 200 νέους αγρότες


0
(0)

Ο 36χρονος Παύλος Τσακίρης με την αδελφή του Μαρία τίναξαν τη μπάνκα στον αέρα στον 6ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Νέων Αγροτών

Μία από τις σημαντικότερες διακρίσεις που έχει αποσπάσει Έλληνας αγρότης σε διεθνές επίπεδο ήρθε εν μέσω πανδημίας και μάλιστα σε μία οικογενειακή επιχείρηση όπου τα ηνία κρατούν δύο νέα παιδιά, ο 36χρονος Παύλος Τσακίρης και η 33χρονη αδελφή του Μαρία. Ο διαγωνισμός έγινε στο πλαίσιο του 6ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Νέων Αγροτών και συμμετείχαν 200 νέοι αγρότες από 21 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μηδενικό αποτύπωμα στο περιβάλλον

Το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Περιβαλλοντικά Βιώσιμη Γεωργία πήγε στην ελληνική επιχείρηση Tsakiris Family όπου δραστηριοποιείται στην παραγωγή αβγών ωστόσο η λειτουργία της εταιρείας βασίζεται στις αρχές της κυκλικής οικονομίας μειώνοντας στο ελάχιστο το περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα, δηλαδή, οι λιγότερες δυνατές επιδράσεις που προκαλούν πάνω στη Γη οι ανθρώπινες δραστηριότητες.

Όλα ανακυκλώνονται…

Η μεγάλη καινοτομία που του έδωσε και το βραβείο έχει να κάνει με την ανακύκλωση όλων πηγών ενέργειας. Η επιχείρηση διαθέτει 800 στρέμματα που παράγουν σιτάρι, λούπινο και μπιζέλι πρώτης ποιότητας για τις κότες. Τα καλύτερα αβγά ταξινομούνται και προωθούνται στην αγορά, ενώ όσα σπάνε ή είναι λερωμένα παστεριώνονται και επεξεργάζονται σε θερμικές συσκευασίες των 5 και 10 κιλών που καταλήγουν στη βιομηχανία.

«Τα απόβλητα από τις κότες πηγαίνουν σε μονάδα βιοαερίου και μετατρέπονται σε ηλεκτρική ενέργεια που πωλείται στη ΔΕΗ. Το στερεό απόβλητο, την κοπριά τη χρησιμοποιούμε ως λίπασμα στα χωράφια μας. Δεν δημιουργούμε απόβλητα και δεν επιβαρύνουμε σχεδόν καθόλου το περιβάλλον» είπε στο ethnos.gr ο Παύλος Τσακίρης.

Στην τελική φάση του διαγωνισμού πέρασαν 21 αγρότες. Στην κατηγορία που διαγωνιζόταν ο Παύλος Τσακίρης υπήρχαν έξι συμμετοχές από Ελλάδα, Τσεχία και Σλοβακία. Η τελική επιλογή έγινε από πενταμελή επιτροπή στελεχών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και του ευρωπαϊκού αγροτικού χώρου.

«Δεν ήμουν στις Βρυξέλλες να πανηγυρίσω»

«Στην επιτροπή δεν υπήρχε κανένας Έλληνας. Δε μου δόθηκε το βήμα για να μιλήσω και βράβευσαν ως καλύτερη στην Ευρώπη την καθημερινότητά μου και αυτό είναι συγκλονιστικό. Αρχικά κέρδισα τον ελληνικό διαγωνισμό της Ένωσης Νέων Ελλήνων Αγροτών και το Μάρτιο ήταν να γίνει και ο Πανευρωπαϊκός διαγωνισμός. Λόγω της πανδημίας αναβλήθηκε και έγινε διαδικτυακά 10 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες. Στεναχωρήθηκα μόνο που δεν ήμουν εκεί για να πανηγυρίσω», είπε ο Παύλος Τσακίρης.

Και DNA στα αβγά
Το βραβείο στην κατηγορία «χρήση τεχνολογίας» πήγε σε έναν Ολλανδό που εφηύρε τον έλεγχο των αβγών που προορίζονται για εκκόλαψη και μέσω DNA εάν πρόκειται για αρσενικά ή θηλυκά που είναι και τα χρήσιμα για να εκκολαφθούν. Το τρίτο βραβείο που αφορά το food champions πήγε σε δύο αδέλφια από την Ιταλία για την παραγωγή μανιταριών. «Σε κάθε περίπτωση θα ήθελα να ευχαριστήσω τα μέλη της Ενωσης Νέων Ελλήνων Αγροτών που με βοήθησαν και με ενθάρρυναν».

Αβγά από το 1963
Η επιχείρηση Τσακίρης ξεκίνησε το 1963 από τον παππού Παύλο που μάζευε τα αβγά με τον κουβά. Σταδιακά η επιχείρηση επεκτείνονταν από τους Γιάννη και Ροδή Τσακίρη ενώ ο Παύλος σπούδαζε Βιομηχανική Πληροφορική στην Καβάλα. Το 2014 ήταν χρονιά ορόσημο:

Στόχος ο διπλασιασμός της παραγωγής
«Αποφάσισα να ασχοληθώ με την επιχείρηση. Επενδύσαμε σε προϊόντα προστιθέμενης αξίας όπως βιολογικά αβγά, ελευθέρας βοσκής, Ω3 και μία σειρά άλλων προϊόντων. Αυτή τη στιγμή η επιχείρηση απασχολεί 70 εργαζομένους, διαθέτει 12 μονάδες παραγωγής, στη Νεοχωρούδα και στο Πεντάλοφο και συσκευαστήριο στη Νεοχωρούδα αλλά και κέντρο διανομής στην Αθήνα. Έχει 130.000 όρνιθες που παράγουν 100.000 αβγά ημερησίως, ενώ ο στόχος είναι ο διπλασιασμός της παραγωγής εντός του 2021, αλλά και άνοιγμα στην αγορά δημητριακών με τα προϊόντα «Petit Dejeneur» όπως μπάρες δημητριακών, παστέλια κλπ.

«Φάγαμε και σφαλιάρες»
«Η πανευρωπαϊκή διάκριση αλλά και η πορεία ανάπτυξης που παρουσιάζουμε είναι αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς όλων των εργαζομένων στην επιχείρηση και κυρίως δικαιώνουν την επιλογή μας να επενδύσουμε σε αυτούς τους τομείς. Δεν ήταν τίποτα εύκολο. Σίγουρα είχαμε κεφάλαιο και γήπεδο για να παίξουμε μπάλα, αλλά φάγαμε και τις σφαλιάρες μας. Δουλεύουμε σκληρά και οι διακρίσεις επιβεβαιώνουν πως βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο», τόνισε ο Παύλος Τσακίρης.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

About energinews (admin)

Ο Μανόλης Παπαδάκης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1988 στο νησί της Κρήτης όπου ζει μέχρι και σήμερα. τελείωσε το λύκειο (ΤΕΕ) ηλεκτρολόγος αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική και ιδιαίτερα με την παράδοση της Κρήτης. Επίσης ήταν για 6 χρόνια ηχολήπτης παραγωγός του ράδιο Βερενίκη 89.5 και από της 25 Απριλίου του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Λασίθι 92.3 και είναι ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.energinews.gr