Έλεγχοι και συστάσεις για τη σωστή χρήση ηλεκτρικών πατινιών και οχημάτων στην Ιεράπετρα – Τι ισχύει

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 31 Μαΐου 2022 by manos (seo)-admin

Σε αρκετούς ελέγχους και συστάσεις σε οδηγούς ηλεκτρικών πατινιών έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα το τμήμα Τροχαίας του Αστυνομικού Τμήματος Ιεράπετρας με την χρήση τέτοιων οχημάτων να έχει αυξηθεί πάρα πολύ τον τελευταίο μήνα μέσα στην πόλη, χωρίς όμως να είναι γνωστές σε όλους οι προβλέψεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για αυτά τα οχήματα.

Διευκρινίσεις έδωσε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι ο προϊστάμενος του τμήματος Τροχαίας κ. Τζουμάκας σχετικά με την ισχύουσα νομοθεσία η οποία ισχύει εδώ και ένα χρόνο περίπου.

Όπως είπε τα ηλεκτρικά οχήματα όπως τα πατίνια, τα rollers και τα skateboards χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: σε αυτά με μέγιστη ταχύτητα των 6χλμ/ώρα και σε αυτά με ταχύτητα από 6 έως 25χλμ/ωρα (ταχύτητα άνω των 25χλμ. ώρα απαγορεύεται).

Τα οχήματα της πρώτης κατηγορίας μπορούν να χρησιμοποιούνται από παιδιά ηλικίας 12 ετών και σε αυτά δεν υπάρχουν ιδιαίτεροι περιορισμοί αφού οι οδηγοί θεωρούνται ως πεζοί.

Στα οχήματα όμως μεγαλύτερης ταχύτητας που είναι και η πλειοψηφία όσων κυκλοφορούν υπάρχουν σαφείς περιορισμοί και προβλέψεις για παραβάσεις και πρόστιμα που κυμαίνονται από 40 έως και 75 ευρώ ή και μεγαλύτερα εφόσον υπάρχουν παραβάσεις σε σήματα κυκλοφορίας κλπ.

Οι γενικοί κανόνες χρήσης τέτοιων ηλεκτρικών οχημάτων που ονομάζονται Ε.Π.Η.Ο. είναι οι εξής:

  • Χρήση ποδηλατόδρομου, όπου υπάρχει, για τα γρήγορα Ε.Π.Η.Ο. (έως 25 χλμ./ωρα τελικής). Σε αντίθετη περίπτωση οι οδηγοί υποχρεούνται να κινούνται στο δεξί άκρο του δρόμου και μόνο σε δρόμους που το όριο ταχύτητας δεν ξεπερνά τα 50 χλμ./ώρα, δηλαδή δεν μπορούν να βγαίνουν εκτός κατοικημένων περιοχών, σε επαρχιακά ή εθνικά δίκτυα.
  • Απαγορεύεται η εν κινήσει χρήση ακουστικών ή κινητού τηλεφώνου. Συσκευές ήχου ή κινητά τηλέφωνα επιτρέπονται μόνο εάν είναι τοποθετημένα σε ειδική θέση για ανοιχτή ακρόαση.
  • Απαγορεύεται να μεταφέρουν επιπλέον επιβάτες στα Ε.Π.Η.Ο. τους. Η χρήση τους είναι αυστηρά προσωπική.
  • Απαγορεύεται να κινούνται παράλληλα ανά δύο ή περισσότεροι.
  • Οι οδηγοί πρέπει να κρατούν το τιμόνι (εφ’όσον υπάρχει) και με τα δυο τους χέρια, εκτός από όταν δίνουν σήμα για αλλαγή κατεύθυνσης.
  • Σε χώρους που κυκλοφορούν πεζοί, οι οδηγοί των Ε.Π.Η.Ο. υποχρεούνται να κινούνται με ταχύτητα ανάλογη των πεζών και να τους παραχωρούν προτεραιότητα.
  • Όταν δημιουργείται εμπόδιο ή κίνδυνος, οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να οδηγούν τα ηλεκτρικά οχήματα βαδίζοντας.

Συμπληρωματικά και για την αποφυγή διοικητικών προστίμων, οι οδηγοί Ε.Π.Η.Ο. θα πρέπει υποχρεωτικά να φορούν κράνος, ανακλαστικό ρουχισμό το βράδυ (γιλέκο, περιβραχιόνιο κ.α.) και το ηλεκτρικό τους προσωπικό όχημα να φέρει κουδούνι, λευκό ή κίτρινο φως εμπρός και κόκκινο πίσω. Επιπλέον, ο K.O.K. ορίζει μέγιστη ταχύτητα κίνησης των Ε.Π.Η.Ο. τα 25 χλμ./ώρα για ευνόητους λόγους.

Τέλος, όσοι οδηγοί κινούνται με ταχύτητα άνω των 25 χλμ./ώρα τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο 40 ευρώ για την υπέρβαση και 100 ευρώ για την κυκλοφορία του. Για ταχύτητα άνω των 35 χλμ./ώρα το πρόστιμο είναι 100 και 200 ευρώ αντίστοιχα, ενώ σε περίπτωση που σας πιάσουν να οδηγείται σε δρόμο με όριο άνω των 50 χλμ./ώρα, το πρόστιμο είναι στα 80 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση κατά την αγορά τέτοιων οχημάτων θα πρέπει να υπάρχει η ανάλογη ενημέρωση για το τι ακριβώς προδιαγραφές έχει το όχημα και σε τι περιορισμούς υπόκειται.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά όλη τη νομοθεσία και ακούστε όσα ανέφερε ο κ. Τζουμάκας:

46

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.