Έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για να ενταχθεί η Σπιναλόγκα στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO;


0
(0)

Ερώτηση προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, κατέθεσε ο Γραμματέας της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου.Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Στις 25.1.2019 διαβιβάστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς ο φάκελος υποψηφιότητας του Φρουρίου της Σπιναλόγκας για την εγγραφή του στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ενώ είχε προηγηθεί η ένταξη του στον ενδεικτικό κατάλογο της Ελλάδας το 2014.

Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του τοπικού τύπου της Κρήτης, το ICOMOS που αποτελεί και εισηγητικό όργανο της UNESCO γνωμοδότησε αρνητικά για την ένταξη της Σπιναλόγκας στην UNESCO, προκαλώντας πικρία και απογοήτευση στους Κρητικούς.

Επειδή η εγγραφή του Φρουρίου της Σπιναλόγκας στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς αναμένεται να συμβάλει στην ακόμη μεγαλύτερη προβολή του παγκοσμίως αλλά και να επιδράσει θετικά και να έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την τοπική κοινωνία, για την οποία το Φρούριο Σπιναλόγκας αποτελούσε ανέκαθεν σημείο αναφοράς.

Επειδή η Σπιναλόγκα είναι  ο δεύτερος σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικός χώρος της Κρήτης, μετά το μινωικό ανάκτορο της Κνωσού,

επειδή ιστορικά ως λιμάνι η Σπιναλόγκα, λόγω της γεωγραφικής θέσης της, αποτέλεσε σταυροδρόμι επικοινωνίας ανθρώπων και πολιτισμών, καθώς διευκόλυνε όχι μόνο το εμπόριο, αλλά και τη διακίνηση ιδεών και τεχνών μεταξύ Δύσης και Ανατολής.

Ερωτάσθε κα Υπουργέ:

-Είναι ενήμερο το Υπουργείο Πολιτισμού για την αρνητική γνωμοδότηση του ICOMOS για την ένταξη της Σπιναλόγκας στην UNESCO;

-Μήπως πρέπει να αποσταλούν συμπληρωματικά στοιχεία  ή σε ποιες άλλες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, ώστε η Σπιναλόγκα να ενταχθεί στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO;».

 

Δήλωση Βασίλη Κεγκέρογλου, Γραμματέα Κ.Ο Κίνημα Αλλαγής και Βουλευτή Ηρακλείου για τον σημερινό αγώνα του Εργοτέλη

  Με αφορμή τον  ποδοσφαιρικό  αγώνα  του Εργοτέλη σήμερα στη Νίκαια απέναντι στον Ιωνικό, ο  οποίος είναι κρίσιμος και καθοριστικός για  την άνοδο της ομάδας στη Super League,  ευχόμαστε καλή δύναμη στους παίκτες και τους παράγοντες της ομάδας, ώστε η προσπάθεια να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία και να κάνετε περήφανους όλους τους Κρητικούς.

Ο Εργοτέλης, με την ιστορική του πορεία και διαδρομή αξίζει να αγωνίζεται στη Super League. Καλή επάνοδο!

«Στην Βουλή η διαμαρτυρία των φορέων και οργανώσεων για το όριο των 100 ατόμων στις κοινωνικές εκδηλώσεις»

Ο Βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου, σε συνέχεια της υπ’ αριθμ. πρωτ. 6612/17-05-21 ερώτησης για το ίδιο θέμα,  κατέθεσε αναφορά, την επιστολή του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Ν.Ηρακλείου, του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ηρακλείου και της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης –Ένωσης Ηρακλείου, με την οποία διαμαρτύρονται για την απόφαση της Κυβέρνησης για το ανώτατο όριο των 100 ατόμων στις κοινωνικές εκδηλώσεις και μεταξύ άλλων ζητούν:

1)Να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να συμμετέχουν στις κοινωνικές εκδηλώσεις, πάντα στο πλαίσιο των κανονισμών της εστίασης. Αυτό συνεπάγεται ότι ανάλογα τα τετραγωνικά μέτρα των καταστημάτων εστίασης θα είναι και ο αριθμός των καλεσμένων στις κοινωνικές εκδηλώσεις, πάντα στο πλαίσιο των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας που τηρούνται για την πανδημία

2)Πλήρη στελέχωση των καταστημάτων εστίασης, όπου διοργανώνονται κοινωνικές εκδηλώσεις με προσωπικό (προσωπικό κουζίνας, σερβιτόροι, μάγειροι, μουσικοί)

3)Να υπάρξει επίσημα ένα ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ από την κυβέρνηση, ώστε οι επαγγελματίες του κλάδου να μην οδηγηθούν σε αδιέξοδο και να μπορέσουν να διασφαλίσουν την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους

Παρακαλούμε για την επίλυση των προβλημάτων τους, με ικανοποίηση των αιτημάτων τους και την ενημέρωση μας.

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής, έχει ως εξής:

 «Κύριε Υπουργέ,

Σας ενημερώνουμε ότι οι κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμοι-βαπτίσεις) για την Κρήτη αποτελούν ναυαρχίδα της τοπικής οικονομίας, κυρίως κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου. Και αυτό καθώς δεν αφορούν μόνο στους ιδιοκτήτες των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης, αλλά και σε  1000άδες εργαζομένους, τον πρωτογενή τομέα, καθώς και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της διοργάνωσης γάμων, βαφτίσεων και μεγάλων κοινωνικών εκδηλώσεων, οι οποίοι κάνουν λόγω για οικονομική ισοπέδωση που ήδη  βιώνουν. Ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να συμμετέχουν από τις 31 Μαΐου σε κοινωνικές εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν στην Κρήτη αποτελεί μείζον ζήτημα για την τοπική οικονομία.

Όπως γνωρίζετε στην Κρήτη, στις Κοινωνικές Εκδηλώσεις (γάμοι, βαπτίσεις) παραδοσιακά συμμετέχουν τουλάχιστον 1000 άτομα. Η απόφασή σας περί 100 ατόμων έπεσε σαν βόμβα στους εμπλεκόμενους επιχειρηματίες και εργαζομένους. Πρόκειται για μία απόφαση που επέφερε τσουνάμι ακυρώσεων σε προγραμματισμένες εκδηλώσεις. Αυτό μεταφράζεται σε οικονομική καταστροφή για τους τοπικούς επαγγελματίες αλλά και σε μαζικές απολύσεις, καθώς οι ιδιοκτήτες των κέντρων διασκέδασης, των καταστημάτων με είδη γάμου-βάπτισης αλλά και γενικά των εμπορικών καταστημάτων δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν έπειτα από τις ακυρώσεις των εκδηλώσεων στις οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντι στους εργαζομένους και όχι μόνο.

Αναλυτικά ζητάμε

1)Να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να συμμετέχουν στις κοινωνικές εκδηλώσεις, πάντα στο πλαίσιο των κανονισμών της εστίασης. Αυτό συνεπάγεται ότι ανάλογα τα τετραγωνικά μέτρα των καταστημάτων εστίασης θα είναι και ο αριθμός των καλεσμένων στις κοινωνικές εκδηλώσεις, πάντα στο πλαίσιο των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας που τηρούνται για την πανδημία

2)Πλήρη στελέχωση των καταστημάτων εστίασης, όπου διοργανώνονται κοινωνικές εκδηλώσεις με προσωπικό (προσωπικό κουζίνας, σερβιτόροι, μάγειροι, μουσικοί)

3)Να υπάρξει επίσημα ένα ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ από την κυβέρνηση, ώστε οι επαγγελματίες του κλάδου να μην οδηγηθούν σε αδιέξοδο και να μπορέσουν να διασφαλίσουν την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τουςΚύριε υπουργέ, περιμένουμε άμεση απάντηση για το ΠΟΤΕ και με ΠΟΙΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ θα ανοίξουν οι εξωτερικοί και εσωτερικοί χώροι των καταστημάτων εστίασης, σεβόμενος την επείγουσα κατάσταση.Σας συνιστούμε την προσοχή, καθώς εάν δεν ανταποκριθείτε έγκαιρα με επίσημες ανακοινώσεις οι πολίτες, οι οποίοι θέλουν να διοργανώσουν κάποια κοινωνική εκδήλωση (γάμο-βάπτιση) προκειμένου να υλοποιήσουν τα σχέδια τους, θα στραφούν σε εναλλακτικές μορφές οργάνωσης των εκδηλώσεων τους, όπως σε πλατείες, σε χωριά, σε πολιτιστικούς συλλόγους, σε ταβέρνες  δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό, αλλά κυρίως θέτοντας σε κίνδυνο την δημόσια υγεία».

         Δήλωση Β.Κεγκέρογλου: 19η Μαΐου. Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Ο Βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου με αφορμή την 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού δήλωσε:

«Οι Πόντιοι όπως και όλοι οι Έλληνες της Μικράς Ασίας αποτελούν δυναμικά και δημιουργικά τμήματα του ελληνισμού με ιστορία αιώνων και κάνουν αισθητή την παρουσία τους παντού, σε όλους τους κοινωνικούς τομείς.

Σφαγιάστηκαν, έχασαν τους ανθρώπους τους, βασανίστηκαν, ξεριζώθηκαν, όμως δεν λύγησαν και έχτισαν τη ζωή τους από το μηδέν στις νέες πατρίδες, πρόκοψαν ξανά και μπόλιασαν τον Ελληνισμό συμβάλλοντας στην πρόοδο σε όλους τους τομείς.

Οι Πόντιοι κοιτάνε πάντα μπροστά, όμως δεν ξέχασαν ποτέ τις ρίζες τους.

Ενωμένοι, με τις παραδόσεις τους, τιμούν τους προγόνους τους και μαζί όλοι οι Έλληνες αγωνιζόμαστε να αναγνωριστεί η γενοκτονία από όλες τις χώρες του πλανήτη.

Επιτέλους να αναγνωρισθεί καθολικά η γενοκτονία, να ζητήσουν συγνώμη οι Τούρκοι για το έγκλημα και οι ανιστόρητοι, ας σταματήσουν να τους δίνουν άλλοθι.

Αυτό είναι και το μήνυμα για την ημέρα μνήμης της 19ης Μαΐου που καθιερώθηκε το 1994 ομόφωνα από τη Βουλή με πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου.

Τιμή στον Ποντιακό Ελληνισμό για να δυναμώσουμε την μνήμη».

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

About energinews (admin)

Ο Μανόλης Παπαδάκης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1988 στο νησί της Κρήτης όπου ζει μέχρι και σήμερα. τελείωσε το λύκειο (ΤΕΕ) ηλεκτρολόγος αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική και ιδιαίτερα με την παράδοση της Κρήτης. Επίσης ήταν για 6 χρόνια ηχολήπτης παραγωγός του ράδιο Βερενίκη 89.5 και από της 25 Απριλίου του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Λασίθι 92.3 και είναι ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.energinews.gr