Άσκηση των Τούρκων νότια της Κρήτης, αφορούσε τον έλεγχο της Λιβύης

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 21 Απριλίου 2020 by energinews (admin)

Οι απώτεροι σκοποί της ΆγκυραςΣε σημαντικές αποκαλύψεις για την τουρκική άσκηση που πραγματοποιήθηκε στις 17 Απριλίου νότια της Κρήτης προχώρησε ο στρατιωτικός αναλυτής Babak Taghvaee και η ιστοσελίδα Itamilradar. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν και οι δύο πηγές, στόχος της επιχειρησιακής εκπαίδευσης ήταν η δοκιμή των δυνατοτήτων της τουρκικής Αεροπορίας στην πραγματοποίηση αποστολών συνοδείας μεταγωγικών στη Λιβύη και γενικά η δοκιμή σεναρίων πραγματοποίησης αεροπορικών αποστολών στη χώρα, προς υποστήριξη των συμμάχων του Ερντογάν, της κυβέρνησης της Τρίπολης…

Η διατήρηση της παρουσίας των συμμάχων του Ερντογάν στην Λιβύη αποτελεί σύμφωνα με το defence-point.gr βασικό στοιχείο της τουρκικής στρατηγικής, αφού με την διατήρηση της Λιβύης σε φιλοτουρκικά χέρια, η Άγκυρα θα μπορέσει στο μέλλον να αποκτήσει αεροπορικές και ναυτικές βάσεις στην κεντρική Μεσόγειο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την Ελλάδα την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Η δημιουργία μιας αερογέφυρας Τουρκίας-Λιβύης υπό την προστασία της τουρκικής Αεροπορίας φαίνεται να είναι ένας από τους στόχους της Άγκυρας ο οποίος όπως ενδέχεται να φέρει τους γείτονες αντιμέτωπους με δύσκολες προκλήσεις και ενδεχομένως σημαντικές απώλειες και μεγάλη φθορά των μέσων τους.

Η άσκηση

Η άσκηση αυτή πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Τουρκικό Ναυτικό, το οποίο διατηρεί ανοικτά των ακτών της Λιβύης 4-5 φρεγάτες κλάσης O.H.Perry και ένα πλοίο υποστήριξης Στόλου. Στην άσκηση συμμετείχαν τρία ιπτάμενα τάνκερ KC-135R (SN 57-2609, 60-0326 & 62-3567) με τους κωδικούς ASEAN11, ASEAN22, ASEAN33 του 101ου Filo τα οποία απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση του Incirlik, ένα ιπτάμενο ραντάρ E-7T AEW&C (SN 13-001) της 131ης Filo Ejder από την αεροπορική βάση του Ικονίου.

Επίσης, ένα μεταγωγικό C-130E (SN 63-13188) της 222ης Filo Alev από την αεροπορική βάση του Ικονίου συνοδευόμενα από περισσότερα από 10 μαχητικά F-16C Block40-ΤΜ της 182ης Filo Atmaca τα οποία απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση του Diyarbakir. Τα F-16C Block40-ΤΜ ήταν εξοπλισμένα με πυραύλους AIM-9S & AIM-120C-7 και είχαν ως αποστολή την συνοδεία του μεταγωγικού C-130E με κωδικό κλήσης MAVI25 από την Τουρκία στη Λιβύη.

Τα ιπτάμενα τάνκερ και ραντάρ εντοπίστηκαν να ίπτανται νότια της Τουρκίας στην γεωγραφική περιοχή μεταξύ της Κρήτης και της Κύπρου στις 09.30 (CEST) με πορεία αρχικά προς Αίγυπτο και ακολούθως προς τα Δυτικά προς τις ακτές της Λιβύης. Την ίδια ώρα που τα ιπτάμενα τάνκερ πετούσαν στην νότια-ανατολικά της Κρήτης το τουρκικό μεταγωγικό C-130E βρισκόταν ακριβώς νότια της Κρήτης με κατεύθυνση την Τρίπολη της Λιβύης.

Τελικά βόρεια της Misrata το τουρκικό μεταγωγικό έκανε στροφή 180 μοιρών στις 12:20 CEST και επέστρεψε στην Τουρκία, ενώ στην ευρύτερη περιοχή πετούσαν ένα KC-135R και το E-7T AEW&C συνοδεία των μαχητικών. Ο λόγος για τον οποίο το τουρκικό μεταγωγικό επέστρεψε πίσω στην Τουρκία ενώ βρισκόταν μερικές δεκάδες μίλια από το αεροδρόμιο της Misrata δεν είναι με βεβαιότητα γνωστός. Ενδεχομένως αυτό να ήταν το σενάριο της άσκησης ή πιθανόν η προσέγγιση στο αεροδρόμιο να διακόπηκε λόγω της δημοσίευσης της αποστολής από τα ΜΜΕ ενόσω ήταν σε εξέλιξη.

Πάντως η συγκεκριμένη αποστολή δεν ήταν η πρώτη που η Τουρκική Αεροπορία έχει πραγματοποιήσει ανοικτά της Λιβύης. Ένα από τα τέσσερα ιπτάμενα ραντάρ των γειτόνων μας το SN 13-003 με κωδικό κλήσης TURAF12 είχε εντοπιστεί τον περασμένο Φεβρουάριο (13/2/2020) να ίπταται σε μεγάλη απόσταση από τις λιβυκές ακτές νοτιοανατολικά της Μάλτας.

Όπως φαίνεται η τουρκική Αεροπορία επιδιώκει να δοκιμάσει τις δυνατότητες της σε αποστολές χιλιάδων χιλιομέτρων από τις βάσεις της που απαιτούν πολλαπλούς ανεφοδιασμούς καυσίμων εν πτήσει και το συντονισμό αυτών από ιπτάμενα ραντάρ.

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.