«Άρση των κοινωνικών ανισοτήτων που προκύπτουν από τον νόμο 4670/20 (Βρούτση)».

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 12 Μαρτίου 2021 by manos (seo)-admin

Ο  Γραμματέας της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς το Υπουργείο Εργασίας  για άρση των κοινωνικών ανισοτήτων που προκύπτουν από τον νόμο 4670/2020(Βρούτση).

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Το Κίνημα Αλλαγής από την πρώτη στιγμή που η Κυβέρνηση της ΝΔ κατέθεσε προς συζήτηση στη Βουλή το νόμο «Βρούτση» άσκησε έντονη και εποικοδομητική κριτική. Από την πρώτη στιγμή επισημάναμε ότι δεν πρόκειται για μεταρρύθμιση αλλά για συνέχιση και πλήρη αποδοχή – σε αντίθεση με τις υποκριτικές προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ περί κατάργησης- του νόμου Κατρούγκαλου. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός από τις ρυθμίσεις που αφορούν τις προϋποθέσεις και τους κανόνες υπολογισμού των συντάξεων, διατηρήσατε τις απαράδεκτες ρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τις οποίες αυξήθηκε η εισφορά για υγειονομική περίθαλψη από 4% σε 6% για τη κύρια σύνταξη, επιβλήθηκε εισφορά 6% για υγειονομική περίθαλψη στις επικουρικές συντάξεις αλλά και στις συντάξεις λόγω θανάτου. Ακόμα και το Ελεγκτικό Συνέδριο τόνισε ότι ο ν. 4670/2020 «… υιοθετεί σε γενικό πλαίσιο τις ρυθμίσεις του ν. 4387/2016 επιφέροντας επουσιώδεις τροποποιήσεις  σε συγκεκριμένες διατάξεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ» (σ. 16 «Πρακτικά Ολ.Ελ. Συν. 1η ειδική συνεδρίαση,12/2/2020).

Πέραν όμως της ψευδεπίγραφης μεταρρύθμισης, ο νόμος 4670/2020, αντί να εισάγει αναλογικά ενιαίες ρυθμίσεις , ενισχύοντας την ενιαία και ισότιμη αντιμετώπιση των ασφαλισμένων της χώρας, έχει προσθέσει – όπως σας επισημάναμε από την πρώτη στιγμή στη Βουλή – νέες ανισότητες στις ήδη υπάρχουσες. Με τη νέα αρχιτεκτονική των εισφορών, κυρίως των μη μισθωτών, προσθέσατε νέες ανισότητες στο ασφαλιστικό σύστημα, αφενός μεταξύ μισθωτών και μη μισθωτών, αφετέρου μεταξύ των μη μισθωτών.

Ειδικότερα και ενδεικτικά:

α) Ενώ οι μισθωτοί καταβάλλουν εισφορές κλάδου σύνταξης που αντιστοιχούν σε ποσοστό 20% επί ολόκληρου του μισθού τους και μέχρι 6.500 ευρώ/μήνα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες – μη μισθωτοί καταβάλλουν εισφορές με επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας (6 ασφαλιστικές κατηγορίες: από 155 ευρώ/μήνα στην 1η  έως 500 ευρώ στην 6η).

β)Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά την υγειονομική περίθαλψη , οι μισθωτοί καταβάλλουν εισφορά 7,1% επί ολόκληρου του μισθού τους και μέχρι 6.500 ευρώ/μήνα, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες -μη μισθωτοί  καταβάλλουν εισφορές με επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας (6 ασφαλιστικές κατηγορίες: από 55 ευρώ/μήνα στην 1η  έως 66 ευρώ στην 6η).

Με την πρώτη πρόβλεψη δημιουργείτε την πρώτη ανισότητα : ενώ οι ανώτατες ασφαλιστέες μηνιαίες αποδοχές των μισθωτών είναι 6.500 ευρώ, των ελεύθερων επαγγελματιών είναι μόλις 2.500 ευρώ (500 Χ5).

Με την δεύτερη πρόβλεψη , δημιουργείτε ακόμη μεγαλύτερη ανισότητα σε βάρος των μισθωτών καθώς όλοι οι μισθωτοί με μικτό μηνιαίο μισθό πάνω από 774 ευρώ καταβάλλει εισφορές μεγαλύτερες από τη συντριπτική πλειοψηφία των μη μισθωτών!

Για να τεκμηριώσουμε τα παραπάνω, θέτουμε το εξής παράδειγμα: έστω ελεύθερος επαγγελματίας/επιχειρηματίας με φορολογική δήλωση 1 εκ. ευρώ που επιλέγει να καταβάλλει εισφορές στην 1η ασφαλιστική κατηγορία, και ο οποίος έχει οδηγό-υπάλληλο στον οποίο καταβάλλει μικτό μηνιαίο μισθό 2.000 ευρώ. Τι προβλέπει ο ν. 4670/2020:

α) Για τον κλάδο σύνταξης, ο εκατομμυριούχος – επιχειρηματίας καταβάλλει μηνιαίως 155 ευρώ και ο υπάλληλός του 400 ευρώ (2.000 Χ 20%) !

β) Για υγειονομική περίθαλψη ο εκατομμυριούχος-επιχειρηματίας καταβάλλει μηνιαίως 55 ευρώ  (ναι, σωστά διαβάσατε, πενήντα πέντε) και ο υπάλληλός του 142 ευρώ!!! Και οι δύο έχουν την ίδια φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη αλλά ο μισθωτός-υπάλληλος πληρώνει για τις ίδιες παροχές σχεδόν 3 φορές περισσότερα από τον εκατομμυριούχο εργοδότη του!!!!

Επειδή οι ανισότητες στην εισφορά υγειονομικής περίθαλψης προσβάλλουν το κοινό αίσθημα, κάνοντας ακόμα και τους ομοϊδεάτες σας της Επιτροπής Πισσαρίδη (σ. 109 της Έκθεσης) να απορούν με τη νομοθέτησή σας, προτείνοντας το ξήλωμά της!!!

Επειδή με την αρχιτεκτονική των εισφορών δεν αδικούνται μόνο οι μισθωτοί αλλά και οι μη μισθωτοί, αφού δεν τους δίνετε τη δυνατότητα να χτίσουν μεγαλύτερη σύνταξη,

Επειδή σας είχαμε προτείνει κατά τη συζήτηση του ασφαλιστικού τη δημιουργία στον κλάδο σύνταξης ακόμη 3-4 ασφαλιστικών κατηγοριών πέραν της 6ης, ώστε όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες το επιθυμούν να καταβάλλουν εισφορές επί μηνιαίων συντάξιμων αποδοχών έως 6.500 ευρώ (όπως δηλαδή και οι μισθωτοί).

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.Σκοπεύετε να διορθώσετε τις στρεβλώσεις που δημιούργησε η δήθεν μεταρρύθμισή σας του ν. 4670/2020; Σκοπεύετε να υιοθετήσετε την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για την προσθήκη 3-4 ακόμη προαιρετικών ασφαλιστικών κατηγοριών στον Κλάδο Σύνταξης για τους ελεύθερους επαγγελματίες – μη μισθωτούς, προκειμένου να τους δώσετε τη δυνατότητα – που σήμερα  αποκλείετε- να χτίσουν, αν το επιθυμούν, υψηλότερη σύνταξη;

  1. Προτίθεσθε να αντικαταστήσετε την ποσοστιαία εισφορά υγειονομικής περίθαλψης των μισθωτών με ένα άλλο σύστημα, προκειμένου να άρετε την ανισότητα που έχετε προκαλέσει; Αν ναι, έχετε κάποιο χρονοδιάγραμμα;».

«Η Στήριξη των μαθητών Εσπερινών Λυκείων πρέπει να αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας».

Με πρωτοβουλία του Γραμματέα της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτή Ηρακλείου, κ.Βασίλη Κεγκέρογλου κατατέθηκε ερώτηση προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για τη στήριξη των μαθητών Εσπερινών Λυκείων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Όπως είναι γνωστό, στα  Εσπερινά Λύκεια εγγράφονται και φοιτούν μαθητές με ιδιαίτερες βιοποριστικές συνθήκες, εργαζόμενοι και με ποικίλη ηλικιακή ταυτότητα. Το δυναμικό των Εσπερινών Λυκείων είναι μαθητές που  καθημερινά  “παλεύουν” μέσα σε αντίξοες  επαγγελματικές  και οικογενειακές συνθήκες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να επιβιώσουν. Παράλληλα επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον. Δε διαθέτουν, όπως είναι φυσικό, τον απαιτούμενο χρόνο για μελέτη και αδυνατούν, στην πλειονότητά τους, να καταφύγουν σε ιδιωτικά φροντιστήρια, για οικονομικούς λόγους.

Το Εσπερινό Λύκειο αποτελεί, εδώ και δεκαετίες, θεσμό αντισταθμιστικής παρέμβασης της Πολιτείας, ώστε, όσοι δεν κατορθώνουν, για οικογενειακούς, κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους, να ολοκληρώσουν την Λυκειακή Εκπαίδευση, να έχουν μια “δεύτερη ευκαιρία” ώστε να αποκτήσουν απολυτήριο  Λυκείου και τη  δυνατότητα συνέχισης των σπουδών τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, βελτιώνοντας τις οικονομικές και επαγγελματικές προοπτικές τους.

Με το Ν. 4777/2021, προβλέπονται στις  Πανελλαδικές Εξετάσεις  κοινά θέματα, κοινή ύλη και  ίδιο τρόπο εξαγωγής σε Ημερήσια και Εσπερινά ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, τροποποιώντας τα μέχρι τότε ισχύοντα που προέβλεπαν διαφορετική ύλη, διαφορετικά θέματα και εξετάσεις που σε συνδυασμό με την καθιέρωση Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για τα Ημερήσια και Εσπερινά  Λύκεια ουσιαστικά ακυρώνει το ποσοστό του 1%  και συρρικνώνει τις ελπίδες αυτών των νέων για ένα καλύτερο μέλλον

Επειδή οι μαθητές των Εσπερινών Λυκείων έχουν συμπληρώσει, αρχές Δεκέμβρη, τις  δηλώσεις προτιμήσεων  τους σε σχολές και τμήματα προτού να υπάρξουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις.

Επειδή, με τις ρυθμίσεις του Ν 4777/2021,  μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες εισαγωγής των  μαθητών  των Εσπερινών Λυκείων στην Τριτοβάθμια

Επειδή σε ένα δημοκρατικό κράτος η διασφάλιση της δυνατότητας για κοινωνική κινητικότητα, μέσω της δημόσιας εκπαίδευσης, αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες και αποτελεί αυτονόητο μέτρο  κοινωνικής δικαιοσύνης

Ερωτάσθε κα Υπουργέ:

  1. Προτίθεστε να προβείτε στις αναγκαίες ρυθμίσεις ώστε να εξαιρεθούν από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής οι μαθητές των Εσπερινών Λυκείων ;
  2. Προτίθεστε, να τροποποιήσετε νομοθετικά τις σχετικές διατάξεις και να επαναφέρετε την πρόβλεψη για διαφορετική ύλη, διαφορετικά θέματα και εξετάσεις για τους  μαθητές των Εσπερινών Λυκείων;
  3. Προτίθεστε, να προχωρήσετε σε αύξηση του ποσοστού εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για τους υποψηφίους από Εσπερινά Λύκεια;».

Οι ερωτώντες Βουλευτές: Βασίλειος Κεγκέρογλου, Χαρά Κεφαλίδου, Δημήτριος Κωνσταντόπουλος, Δημήτριος Μπιάγκης, Γεώργιος Παπανδρέου, Γεώργιος Αρβανιτίδης, Ιλχάν Αχμέτ, Νάντια Γιαννακοπούλου, Χρήστος Γκόκας

Γεώργιος Καμίνης, Χαράλαμπος Καστανίδης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Ευαγγελία Λιακούλη, Ανδρέας Λοβέρδος

Γεώργιος Μουλκιώτης, Μπουρχάν Μπαράν, Απόστολος Πάνας, Ανδρέας Πουλάς, Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης και Γεώργιος Φραγγίδης.

“Β.Κεγκέρογλου: Ενημερώστε μας τι συμβαίνει με τον ΒΟΑΚ και το Ταμείο Ανάκαμψης”.

Β.Κεγκέρογλου: Ενημερώστε μας τι συμβαίνει με τον ΒΟΑΚ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Γ.Κεφαλογιάννης: Δεν υπάρχει μέχρι τώρα επίσημη ενημέρωση για απόρριψη της Κυβερνητικής πρότασης χρηματοδότησης του ΒΟΑΚ, ύψους 800 εκ από το Ταμείο  Ανάκαμψης.

Απαντώντας σε ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο και Βουλευτή Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, ο Υφυπουργός Υποδομών,  κ.Κεφαλογιάννης επιχείρησε να δώσει τέλος στην έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών σχετικά με την απόρριψη χρηματοδότησης του έργου του ΒΟΑΚ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Συγκεκριμένα ο κ.Κεγκέρογλου εκτός από την γραπτή ερώτηση που κατέθεσε χθες για το θέμα, σήμερα, στην Ολομέλεια της Βουλής επ΄ ευκαιρίας άλλης επίκαιρης ερώτησης, ζήτησε εξηγήσεις από τον παριστάμενο Υφυπουργό κ.Κεφαλογιάννη.

Ο Βουλευτής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο Υπουργός οφείλει να δώσει εξηγήσεις και απαντήσεις στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγo για μη αποδοχή της πρότασης του Υπουργείο Υποδομών για χρηματοδότηση, ύψους 800 εκ. του έργου του ΒΟΑΚ από το Ταμείο Ανάκαμψης, μεταφέροντας παράλληλα και τις αντιδράσεις των φορέων για το θέμα αυτό.

Ο Υφυπουργός, απαντώντας στο κ.Κεγκέρογλου, τον διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση της Ελληνικής Κυβέρνησης για απόρριψη της πρότασης της για χρηματοδότηση, ύψους 800 εκ του έργου του ΒΟΑΚ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο Βουλευτής εξερχόμενος από την αίθουσα της Ολομέλειας εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν έχει απορριφθεί η πρόταση της Ελληνικής κυβέρνησης, ελπίζοντας όμως ότι θα ενταχθεί οριστικά το έργο του ΒΟΑΚ στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Βίντεο με το απόσπασμά από την τοποθέτηση του κ.Κεγκέρογλου και την απάντηση του κ.Κεφαλογιάννη:

https://youtu.be/fNqNtPkANcM

https://youtu.be/Go05bqHMhKI

 

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.