«Άρνηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για παράταση των δασικών χαρτών».

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 24 Μαΐου 2022 by energinews (admin)

Την παράταση της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες που εκπνέει στις 31 Μαΐου , προκειμένου να υπάρξει καθαρός ζωτικός χώρος και χρόνος για να μπορέσουν να υποβάλουν τις αντιρρήσεις οι πολίτες,οι ενδιαφερόμενοι  και οι θιγόμενοι και να μην χαθούν περιουσιακά δικαιώματα,ζήτησε -μεταξύ άλλων- με επίκαιρη ερώτηση που συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Βουλευτής Νομού Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου.

Ο κ.Κεγκέρογλου απαρίθμησε τους λόγους για τους οποίους η παράταση κρίνεται επιβεβλημένη αναφέροντας χαρακτηριστικά οτι:

-όλες οι παρατάσεις μέχρι τώρα αναλώθηκαν παράλληλα με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου που είναι μεν σε θετική κατεύθυνση, αλλά δεν μπορούσαν οι πολίτες να υποβάλουν αντιρρήσεις, αφού εκκρεμούσαν αυτές οι νομοθετικές ρυθμίσεις.

-δεν έχουν συγκροτηθεί τα Συμβούλια Ιδιοκτησίας Δασών και οι Επιτροπές Αντιρρήσεων.

-υπάρχει πλήθος λαθών και σφαλμάτων που εντοπίζονται σε πάρα πολλές περιοχές και διαπιστώνεται ότι οι αιτήσεις που είχαν κατατεθεί όλο το προηγούμενο διάστημα για την αναμόρφωση των δασικών χαρτών δεν ελήφθησαν υπόψη σε σημαντικό βαθμό με ορατό τον κίνδυνο της απώλειας περιουσιακών διακιωμάτων.

-η πανδημία του κορονοϊού, αλλά και οι σεισμοί στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και Λασιθίου της 27ης Σεπτεμβρίου επέτειναν την αδυναμία των πολιτών να προχωρήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

-η δραματική υποστελέχωση των Διευθύνσεων Δασών που έχουν επωμιστεί το βάρος της όλης διαδικασίας, λειτουργεί ως τροχοπέδη.

Στην συνέχεια, ο Βουλευτής ζήτησε: την παράταση στην προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες, τουλάχιστον για τρεις  μήνες, την συγκρότηση των συμβουλίων Ιδιοκτησίας Δασών και των Επιτροπών Αντιρρήσεων, καθώς και κάθε θεσμική παρέμβαση που θα διευκολύνει το έργο, την έκδοση εγκυκλίων, έκδοση αποφάσεων, περεταίρω στελέχωση κλπ.

Ο αρμόδιος Υφυπουργός, παρά το εύλογο του αιτήματος, ήταν κάθετα αρνητικός στην παράταση της προθεσμίας ενώ σε ότι αφορά την συγκρότηση των συμβουλίων και των επιτροπών δασών ανέφερε ότι υπάρχει ο ν. 4819/2021 το άρθρο 149 που προβλέπει τη σύσταση τεσσάρων συμβούλιων ιδιοκτησίας δασών, δασικών, χορτολιβαδικών και βραχωδών εκτάσεων για να εξεταστούν οι αντιρρήσεις ανθρώπων που έχουν εμπράγματες αξιώσεις έναντι του δημοσίου.

Ειδικά για την Κρήτη, προβλέπεται η σύσταση του συμβουλίου με έδρα το Ηράκλειο και δεσμεύτηκε ότι αν χρειαστούν περισσότερα συμβούλια, θα το εξετάσει και προκειμένου μάλιστα να αποσυμφορηθεί το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών, όπως είχε ζητήσει ο κ.Κεγκέρογλου. Για τις επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων ανέφερε ότι τρεις από αυτές βρίσκονται στο Νομό Χανίων και βεβαίως εάν απαιτηθεί αύξηση, δεσμεύτηκε ότι θα το πράξει. Για την υποστελέχωση των δ/νσων δασών απέφυγε να δώσει απαντήσεις.

 

Βίντεο από τη συζήτηση στην Ολομέλεια:

https://youtu.be/cD_MdrDoyR4

«Στη Βουλή η ενίσχυση των Αστυνομικών Τμημάτων Αερολιμένα, Χερσονήσου και Μαλεβιζίου από τον Βασίλη Κεγκέρογλου».

Ο Βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου κατέθεσε αναφορά, την επιστολή της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου με θέμα την ενίσχυση των Αστυνομικών Τμημάτων Αερολιμένα, Χερσονήσου και Μαλεβιζίου.

Η Ένωση με την επιστολή της εκφράζει την απογοήτευση της καθώς με την πρόσφατη διαταγή ενίσχυσης Αστυνομικών Τμημάτων Αεροδρομίων ανά επικράτεια και ανά περιοχή τουριστικού ενδιαφέροντος, τα εν λόγω αστυνομικά τμήματα, δεν έτυχαν της επαρκούς στελέχωσης.

Επιπλέον παρατίθενται συγκεκριμένα στοιχεία, αναφορικά με πτήσεις – αφίξεις τουριστών και καταλύματα – ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στο νομό Ηρακλείου, τα οποία αναδεικνύουν τις ανάγκες, επισημαίνοντας ότι ο τουρισμός πρέπει να προστατευθεί και να προαχθεί το αίσθημα ασφάλειας στους ξένους επισκέπτες μας και ζητεί να διορθωθεί η αδικία αυτή.

Παρακαλούμε αφού λάβετε υπόψη την συνημμένη επιστολή, να μας ενημερώσετε για τις συγκεκριμένες ενέργειες στις οποίες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να ενισχυθούν τα Αστυνομικά Τμημάτα Αερολιμένα, Χερσονήσου και Μαλεβιζίου..

 

Συν.(1) επιστολή της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου

Download (DOCX, 431KB)

3

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.