Άρνηση του Υπουργείου Εργασίας για παράταση της αναστολής συμβάσεων εργασίας με αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους σε πληγείσες από το σεισμό επιχειρήσεις-στον αέρα 27 εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 11 Φεβρουαρίου 2022 by energinews (admin)

Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε σήμερα η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής, κ. Β. Κεγκέρογλου προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σχετικά με την αναγκαία παράταση της αναστολής συμβάσεων εργασίας με αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους σε πληγείσες από το σεισμό επιχειρήσεις.

Ο βουλευτής αρχικά περιέγραψε την δραματική κατάσταση στις πληγείσες περιοχές, αφού η σεισμική δραστηριότητα, με κορύφωση το σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου, έχει γονατίσει την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κεγκέρογλου τόνισε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων των σεισμόπληκτων περιοχών δεν έχει  καταφέρει  να ανοίξει  ακόμη λόγω της γραφειοκρατίας που χρειάζεται για την επισκευή των κτηρίων που στεγάζονται ενώ υπάρχουν  εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που υπολειτουργούν.

HΚυβέρνηση καθυστερημένα έδωσε την δυνατότητα για αναστολή των συμβάσεων εργασίας ενώ ο κ. Κεγκέρογλου έγκαιρα είχε ζητήσει την παράταση του μέτρου τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σήμερα πολλές οικογένειες έχουν μείνει χωρίς εισόδημα ενώ πολλοί εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή  ακόμη δεν έχουν λάβει την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Ο κ. Κεγκέρογλου ζήτησε την παράταση της ισχύος του άρθρου 201 του ν. 4855/2021, δηλαδή την δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας με αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους σε πληγείσες από το σεισμό επιχειρήσεις,αρχικά τουλάχιστον για όσο διαρκεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και στην συνέχεια για όσο κρίνεται απαραίτητο, προκειμένου να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους που είναι χωρίς κανένα εισόδημα, δεδομένου ότι πολλές επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές ή με εξαιρετικά μειωμένο κύκλο εργασιών.

Ο κ. Τσακλόγλου στην απάντηση του, αφού παρουσίασε τα μέτρα που ήδη είναι γνωστά, ήταν αρνητικός κατ’ αρχήν στην παράταση της αναστολής συμβάσεων εργασίας με αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους σε πληγείσες από το σεισμό επιχειρήσεις, με το αιτιολογικό ότι από το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου προκύπτει ότι το τρίμηνο που ήταν σε ισχύ η αναστολή έκαναν χρήση 34 εργοδότες για 90 εργαζομένους ενώ στο τέλος ήταν 11 εργοδότες για 27 άτομα.

Ο κ. Κεγκέρογλου, επέμεινε στην αναγκαιότητα παράτασης του μέτρου ακόμη και για αυτά τα 27 άτομα καθόσον πρόκειται για 27 οικογένειες με παιδιά και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το Υπουργείο Εργασίας, παρά τις Κυβερνητικές επισκέψεις κλιμακίων είναι εκτός πραγματικότητας, αφού όλα στην ευρύτερη περιοχή είναι νεκρωμένα και δεν έχει συντελεστεί ακόμη καμία πρόοδος αναφορικά με την οικιστική και κοινωνική ανάπτυξη.

 

Βίντεο από την παρέμβαση του κ. Κεγκέρογλου με τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής:

https://youtu.be/5rXd9hQdUcU

 

5

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.