Άρθρο Δημάρχου Αγίου Νικολάου


0
(0)

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έντονη δυσλειτουργία στην συνύπαρξη του Δήμου Αγίου Νικολάου και της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου .
Τέτοιες πρακτικές λειτουργίας δεν είναι προς όφελος των θεσμών και των διακριτών ρό-λων των δύο βαθμών Τοπικής αυτοδιοίκησης δημιουργώντας την αίσθηση στον πολίτη ότι υ-πάρχουν κέντρα και παράκεντρα λήψης αποφάσεων.
Πριν λίγο καιρό η Αντιπεριφέρεια προχώρησε στην δημοπράτηση έργου στην Αμμουδά-ρα, παρακάμπτοντας τον Δήμο Αγίου Νικολάου, αφού δεν ζητήθηκε καν η γνώμη του ή μάλλον γιατί στην αλληλογραφία που υπήρξε, είχαν τεθεί σαφείς όροι για την υλοποίηση του συγκεκρι-μένου έργου.
Δυστυχώς επαναλαμβάνεται το ίδιο σενάριο και πάλι με θέμα το φράγμα/λιμνοδεξαμενή στον Κρούστα .
Κάποιοι εμφανίζονται ξαφνικά ως σωτήρες για ένα θέμα που εξελίσσεται εδώ και χρόνια.
Όπως στην 1η περίπτωση, ομάδα πολιτών ή τοπ. φορείς, λόγω πολιτικής αντιπαράθεσης με την παρούσα δημ. αρχή, προχωρούν σε επαφές και σχεδιασμούς με την Περιφέρεια αγνοώ-ντας τον συνολικό σχεδιασμό του Δήμου για όλα τα παραπάνω θέματα. Το ζήτημα είναι ότι η Πε-ριφέρεια, στην Περιφ. Ενότητα Λασιθίου, ενδίδει σε αυτή τη λογική και αγνοεί ότι δεν μπορεί να προχωρά σε δράσεις αγνοώντας τον Δήμο . Οι ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού είναι ισότιμοι , αν το αγνο-ούν οι τοπικοί παράγοντες. Η μικροπολιτική μας θίγει όλους και κυρίως τους πολίτες .
Για το θέμα λοιπόν του φράγματος / λιμ-νοδεξαμενής στον Κρούστα, θα ήθελα να ενημε-ρώσω υπεύθυνα αγνοώντας τα βαρύγδουπα πρωτοσέλιδα της 10/12/2021 από την Αντιπεριφέ-ρεια .
1. Το ζήτημα της εκμετάλλευσης των υφιστάμενων υδάτων του Κρούστα άρχισε να συζητιέ-ται το 1999 , όταν ο Δήμος Αγίου Νικολάου υπέγραψε σύμβαση με το ΙΓΜΕ τον Νοέμβριο της πρώτης χρονιάς της 1ης μου θητείας (1999-2002) , με πρόεδρο του Κρούστα τον Νικ. Λασθιωτάκη. Η μελέτη αυτή παραδόθηκε το 2006. Και είναι στην κατοχή της Περιφ. Ενό-τητας Λασιθίου. Άρα ήξερε . Αλλά το απέκρυψε .
2. Σε υπόμνημα 13 σελίδων που παρέδωσα στον Αντιπεριφερειάρχη αλλά και στους κ. Ι. Ανδρουλάκη και Μ. Χανιωτάκη , τον Αύγουστο του 2020, για τα ζητήματα που απασχο-λούν τον Δήμο Αγίου Νικολάου ώστε να συντονίσουμε τις προσπάθειες μας για την επι-τυχία μεγάλων στόχων, στην σελ. 8 αναφέρω :

‘’ … Άρδευση
a. Δίκτυα / Πομόνες
b. Λιμνοδεξαμενή Φουρνής / Καστελίου Φουρνής
c. Λιμνοδεξαμενή Κρούστα
d. Φράγμα Καθαρού ( Τσιμπιστής)
Τα δύο τελευταία έργα είναι υδροαρδευτικά . Πολύ σημαντικά λόγω της ύπαρξης υδάτινων πόρων που χάνο-νται , ιδιαίτερα του Κρούστα. … ‘’ .

Βέβαια πριν τον Αντιπεριφερειάρχη είχε προηγηθεί η πλειοδοσία του φίλου Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μαν. Θραψανιώτη.
3. Την περίοδο αυτή , με τον σημερινό πρόεδρο Ι. Βάρδα και τον αντιδήμαρχο Γ. Βάρδα, α-ναζητείται κατάλληλη περιοχή για την απόκτηση έκτασης για λιμνοδεξαμενή αφού η προ-ταθείσα περιοχή του πιθανού φράγματος έχει προβλήματα στεγανότητας.
4. Πρόσφατα, στην συνάντηση με τον Υπουργό Ναυτιλίας Κ. Ι. Πλακιωτάκη, στο Εμπορικό Επιμελητήριο , εδώ στον Άγιο Νικόλαο, και μέσα από το πρόγραμμα ‘’Νέαρχος’’ , ζητήσα-με την χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης της μελέτης αυτής .
Επειδή υπάρχει λοιπόν αναζωπύρωση του θέματος τον τελευταίο καιρό από τον Δήμο, ήρθαν κάποιοι να εκμεταλλευθούν το θέμα γνωστού όντος και του εσωτερικού θέματος του Δή-μου με την υδροδότηση του οικισμού του Θεολόγου Κριτσάς από τον Κρούστα .
Ενημέρωσα τον Αντιπεριφερειάρχη για να είμαι παρών κατά την συνάντηση με κατοίκους του Κρούστα, αλλά δεν θεωρήθηκε αναγκαίο .
Λυπάμαι που βρίσκομαι στην πολύ δύσκολη θέση, για 2η φορά να βρίσκομαι ως θεσμικό πρόσωπο σε αντιπαράθεση με την Αντιπεριφέρεια. Αλλά δεν μπορώ και να μην προασπίσω το κύρος του θεσμικού μου ρόλου.
Ο μη σεβασμός του διακριτού θεσμικού ρόλου ενός εκάστου δεν είναι προς όφελος του πολίτη.

Ο Δήμαρχος Αγ. Νικολάου

ΑΝΤ. ΖΕΡΒΟΣ

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.