«Άνοιξε» η πλατφόρμα για την υιοθεσία και αναδοχή – Τι ισχύει για την Κρήτη;


Reading time: 6 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 24 Απριλίου 2019 by energinews (admin)

Υιοθεσία – Αναδοχή: Όλες οι αλλαγές, με βάση το Νόμο 4538/2018

200 αιτήσεις υποβλήθηκαν τις πρώτες 48 ώρες από τότε που τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την αναδοχή και την υιοθεσία.

Ζευγάρια (είτε ετερόφυλα είτε ομόφυλα), καθώς και μονογονείς, που επιθυμούν να υιοθετήσουν ή να γίνουν ανάδοχοι κάποιου παιδιού που περιμένει μια οικογένεια, ένα σπίτι, μια ζεστή αγκαλιά, επισκέφτηκαν ήδη την ηλεκτρονική πλατφόρμα και υπέβαλλαν την αίτησή τους.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα έχει τεθεί σε λειτουργία από το βράδυ της Παρασκευής, με βάση το Νόμο 4538/2018 «περί αναδοχής και υιοθεσίας».

Πρόκειται για ένα Νόμο, ο οποίος ευνοεί τόσο τους ενδιαφερόμενους πολίτες, καθότι διευκολύνει την – έως σήμερα – μακροχρόνια διαδικασία της υιοθεσίας και της αναδοχής, αλλά και τα ίδια τα παιδιά που περιμένουν ένα σπίτι, με απώτερο σκοπό την αποϊδρυματοποίησή τους.

«Για όλους εμάς που εργαζόμαστε στην παιδική προστασία, κάθε νέο βήμα είναι πάντα ευπρόσδεκτο», τόνισε στο neakriti.gr η κ. Μαρία Φραγκιουδάκη, Κοινωνική Λειτουργός στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

Πως πραγματοποιείται η διαδικασία;

Όπως ανέφερε η Φραγκιουδάκη, με βάση τον παραπάνω Νόμο, δημιουργούνται τα Ειδικά (σε επίπεδο Περιφερειών) και Εθνικά (σε πανελλαδικό επίπεδο) Μητρώα Υποψηφίων Αναδόχων ή Υποψηφίων Θετών Γονέων, στα οποία θα καταγράφονται όλοι οι ενδιαφερόμενοι για αναδοχή ή υιοθεσία και θα τηρούνται από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.), ενώ, αναμένεται και η θέσπιση των Ειδικών και Εθνικών Μητρώων Ανηλίκων.

Μέσα από τα Εθνικά Μητρώα Υποψηφίων Αναδόχων ή Υποψηφίων Θετών Γονέων, κάθε ενδιαφερόμενος, μπορεί να υιοθετήσει ή να γίνει ανάδοχος ενός παιδιού, από οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας. Ενώ, τα Εθνικά Μητρώα Ανηλίκων, έχουν ως στόχο τη δημιουργία ενός Πανελλαδικού ηλεκτρονικού «φακέλου» για τα παιδιά που αναμένουν την αναδοχή ή υιοθεσία τους.

Σύμφωνα με την κ. Φραγκιουδάκη, μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα, οι υποψήφιοι θετοί ή ανάδοχοι γονείς, μπορούν να υποβάλλουν, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, την αίτηση τους.

Αφότου οι υποψήφιοι γονείς εισαχθούν στο σύστημα, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του TaxisNet, καλούνται να επιλέξουν εάν ενδιαφέρονται για αναδοχή ή για υιοθεσία παιδιού, ή και για τα δύο, καθώς επίσης και το φορέα που επιθυμούν να τους αξιολογήσει. Οι επιλογές τους, αναφορικά με την Κρήτη, είναι είτε οι αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων του νησιού, είτε τα Κέντρα Κοινωνικής Προστασίας Παιδιού (ιδρύματα), όπως σχολιάζει η κ. Φραγκιουδάκη.

Υπενθυμίζεται ότι εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα της απευθείας μετάβασης των ενδιαφερομένων στις αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων, για καλύτερη επεξήγηση των θεσμών της αναδοχής και υιοθεσίας.

Τα παιδιά στο επίκεντρο

«Η ηλεκτρονική πλατφόρμα διευκολύνει τόσο τους υποψηφίους γονείς, όσο και τα παιδιά», όπως αναφέρει η κ. Φραγκιουδάκη, καθώς «τώρα, δίνεται η δυνατότητα σε υποψηφίους αναδόχους ή θετούς γονείς που ζουν στην Περιφέρεια να μπορέσουν εύκολα να κινήσουν τις διαδικασίες για την αξιολόγηση της καταλληλότητας τους», συμπληρώνει η ίδια.

Κι αυτό γιατί, όπως είπε στο neakriti.gr η κ. Φραγκιουδάκη, είναι χαρακτηριστικό πως «μέχρι σήμερα, οι υποψήφιοι θετοί γονείς από την Κρήτη έπρεπε να μεταβούν στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση, με αποτέλεσμα, αναρίθμητες αιτήσεις να συσσωρεύονται, κυρίως, στην Αθήνα, αλλά και τη Θεσσαλονίκη και η διαδικασία να καθίσταται χρονοβόρα, χωρίς να συνυπολογιστούν τα έξοδα και η ταλαιπωρία των ενδιαφερομένων, αλλά και η πολύχρονη αναμονή για τα παιδιά».

Το παράδειγμα της Κρήτης που αποτέλεσε τον προπομπό του Νόμου

Πάντως, από το 2012, μέσω της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης και ειδικότερα, από το 2013 και μετά στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου έχει δημιουργηθεί ένα Μητρώο Υποψηφίων Αναδόχων γονέων, ενώ από το 2018 υπάρχει και Μητρώο Υποψηφίων Θετών γονέων.

Ήδη, σύμφωνα με την κ. Φραγκιουδάκη, έχουν περάσει από τη διαδικασία του ελέγχου και της τρίμηνης κοινωνικής έρευνας, περίπου, 120 υποψήφιοι ανάδοχοι γονείς στο Ηράκλειο, ενώ, όπως τόνισε η ίδια: «Η διαδικασία της αναδοχής ή υιοθεσίας θα πραγματοποιηθεί με απόλυτη διαφάνεια και με σειρά προτεραιότητας, με τους 120 αυτούς υποψηφίους να έχουν προτεραιότητα έναντι όσων θα ακολουθήσουν τη διαδικασία μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ή δια ζώσης στην αρμόδια Διεύθυνση της Περιφερειακής Ενότητας».

«Αγάπη, φροντίδα, ασφάλεια»

Αναφορικά με τα κριτήρια που πρέπει να πληροί εάν ζευγάρι, προκειμένου να γίνουν θετοί ή ανάδοχοι γονείς, αυτά, σύμφωνα με την κ. Φραγκιουδάκη, είναι οι τυπικές προϋποθέσεις που ορίζει ο Νόμος, μεταξύ αυτών, η ηλικία τους πρέπει να είναι από 30 έως 60 ετών, να έχουν καλή σωματική και ψυχική υγεία, να μην έχουν καταδικαστεί για θέματα γονεϊκής μέριμνας και να έχουν καθαρό ποινικό μητρώο.

Όπως χαρακτηριστικά είπε η κ. Φραγκιουδάκη: «Οι υποψήφιοι ανάδοχοι ή θετοί γονείς πρέπει να διαθέτουν τις ιδιότητες εκείνες που θα τους βοηθήσουν να φέρουν εις πέρας τον ειδικό τους ρόλο. Να παρέχουν, κατ’ αρχάς, αγάπη, φροντίδα και ασφάλεια στο παιδί. Πρέπει να του προσφέρουν σταθερότητα, αλλά και ευελιξία, να σέβονται τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία του, αλλά και τη βιολογική του οικογένεια και φυσικά να συνεργάζονται με την αρμόδια Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, για το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η αναδοχή».

Αξίζει να αναφερθεί πως τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για την αίτηση της αναδοχής ή υιοθεσίας είναι, τα εξής:

Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
Υπεύθυνη δήλωση των στοιχείων όλων των συνοικούντων
Εκκαθαριστικά ΤΑΧΙS των 3 τελευταίων ετών
Πιστοποιητικό δημοσίου νοσοκομείου για όλους τους συνοικούντες για μεταδοτικά νοσήματα.
Πιστοποιητικά περί μη θέσης σε δικαστική συμπαράσταση
Ποινικό Μητρώο κλπ. για όλους τους συνοικούντες.
Σημειώνεται επίσης, ότι, από την Υπηρεσία Αναδοχών και Υιοθεσιών, καθ’ όλη τη διάρκεια της αναδοχής, πραγματοποιείται παρακολούθηση του περιβάλλοντος στο οποίο μεγαλώνει το ανάδοχο παιδί, ενώ, το ίδιο συμβαίνει και για τα – τουλάχιστον – τρία πρώτα χρόνια της υιοθεσίας. Βέβαια, τόσο οι ανάδοχοι, όσο και οι θετοί γονείς, όπως τονίζει η κ. Φραγκιουδάκη, μπορούν ανά πάσα στιγμή να επικοινωνήσουν με την Υπηρεσία, η οποία τους παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης.

Επισπεύδεται η διαδικασία;

Βέβαια, το κρίσιμο ερώτημα αναφορικά με το πόσο θα διαρκέσει η όλη διαδικασία προτού γίνει η υιοθεσία ή η αναδοχή, παραμένει αναπάντητο, καθώς, σύμφωνα με την κ. Φραγκιουδάκη, αναμένεται η δημιουργία του Μητρώου Ανηλίκων, το οποίο και συμπληρώνεται από τα Κέντρα Κοινωνικής Προστασίας Παιδιού, από νοσοκομεία, ή από τις Υπηρεσίες Αναδοχών και Υιοθεσιών των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας.

Πάντως, σύμφωνα με την αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Θεανώ Φωτίου, ένα ζευγάρι ή ένας μονογονέας θα μπορεί να αποκτήσει παιδί, σε χρονικό διάστημα από 8 έως 10 μήνες.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ υιοθεσίας και αναδοχής;

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Πληροφοριακού Συστήματος Αναδοχής – Υιοθεσίας, υιοθεσία είναι η νομική πράξη με την οποία ένα παιδί αποκτά ως προς την θετή του οικογένεια την ίδια νομική σχέση που έχει κάθε παιδί με την βιολογική του οικογένεια. Όταν ένα παιδί υιοθετείται κάθε νομικός και φυσικός δεσμός με την βιολογική του οικογένεια αποκόπτεται, το παιδί αποκτά το οικογενειακό επώνυμο της θετής οικογένειας, έχει κληρονομικά δικαιώματα, την γονική μέριμνα ασκούν οι θετοί γονείς. Για να υπάρξει υιοθεσία απαιτείται δικαστική απόφαση που λαμβάνεται μετά από αίτηση των θετών γονέων, αν το δικαστήριο κρίνει ότι συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις. Απαιτείται συναίνεση των φυσικών γονέων αν υπάρχουν, ή αναπλήρωση της συναίνεσης σε ορισμένες περιπτώσεις. Μετά την ενηλικίωσή του το παιδί δικαιούται, εάν το επιθυμεί, να αναζητήσει την φυσική του οικογένεια. Οι αρχές υποχρεούνται να το βοηθήσουν σε αυτήν του την βούληση.

Από την άλλη, όταν ένα παιδί δεν είναι δυνατόν να ζει στην βιολογική του οικογένεια για μικρό ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αναζητείται μια ανάδοχη οικογένεια που θα διασφαλίσει την ομαλή ψυχοκοινωνική εξέλιξη του παιδιού σε οικογενειακό περιβάλλον και την αποφυγή της ιδρυματικής φροντίδας. Αν κατάλληλοι συγγενείς, είναι διαθέσιμοι, είναι προτιμότερο να γίνουν αυτοί ανάδοχοι γονείς. Η σχέση με την φυσική οικογένεια διατηρείται και η επιστροφή σε αυτήν είναι ο στόχος, αν αυτό είναι προς το συμφέρον του παιδιού. Το παιδί διατηρεί το αρχικό του επώνυμο, την γονική μέριμνα μπορεί να έχουν οι φυσικοί γονείς, οι ανάδοχοι γονείς, ή φορείς παιδικής προστασίας κατά περίπτωση.

Για οποιαδήποτε πληροφορία, ή ερώτηση, μπορείτε να επικοινωνήστε με την Υπηρεσία Αναδοχών και Υιοθεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου στα τηλέφωνα: 2813 410715, 2813 410712, 2813 410708, ή να επισκεφτείτε τα γραφεία της στη διεύθυνση Τηλέμαχου Πλεύρη 2 στο Ηράκλειο.

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.