«Άμεση καταγραφή των ζημιών που προκαλούνται από τις υψηλές θερμοκρασίες στις αγροτικές καλλιέργειες και άμεσα μέτρα στήριξης των παραγωγών».

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 28 Ιουνίου 2021 by energinews (admin)

Με ερώτηση του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Γραμματέας της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά την άμεση καταγραφή των ζημιών που προκαλούνται από τις υψηλές θερμοκρασίες στις αγροτικές καλλιέργειες  καθώς και άμεσα μέτρα στήριξης των παραγωγών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στον αγροτικό κόσμο της Κρήτης και ειδικότερα στον Νομό Ηρακλείου και στη Μεσαρά, με τους καλλιεργητές να διαπιστώνουν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες  που επικρατούν στο νησί, έπληξαν σε μεγάλο βαθμό τα αμπέλια τους, τις καλλιέργειες καθώς και τα μποστανοειδή τους

Οι συνέπειες από τον καύσωνα είναι ορατές ακόμη και με γυμνό μάτι, ειδικά στην παραγωγή των σταφυλιών, ενόψει της περιόδου του τρύγου και όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, τα σταφύλια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά και όσα δεν έχουν εμφανή εγκαύματα έχουν υποστεί σοβαρή ποιοτική αλλοίωση.

Η καταστροφή αφορά και σε άλλες καλλιέργειες όπως πχ υπαίθρια κηπευτικά, πεπόνια και καρπούζια, τα οποία  εξαιτίας της ευαισθησίας τους έχουν μεγάλες καταστροφές.

Επειδή οι αγρότες της Κρήτης αντιμετωπίζουν ήδη τεράστια οικονομικά προβλήματα, αφού δέχονται το ένα πλήγμα μετά το άλλο.

Επειδή το ποσοστό ζημιάς, όπως αναφέρουν οι παραγωγοί και οι συνδικαλιστές εκπρόσωποι τους είναι αρκετά μεγάλο και κρίνεται άκρως απαραίτητη η άμεση διενέργεια εκτιμήσεων των ζημιών από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ.

Ερωτάσθε κε Υπουργέ:

-Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να  προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την εκτίμηση των ζημιών από τις υψηλές θερμοκρασίες και να καταβληθούν οι  αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς;

-Τι άλλα άμεσα μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την ενίσχυση της παραγωγής και την στήριξη των παραγωγών;».

«Αναγκαία η παράταση για τους εργαζόμενους στο Πρόγραμμα Απασχόλησης Κοινωφελούς Εργασίας».

Με επίκαιρη ερώτηση του προς το Υπουργείο Εργασίας, ο Γραμματέας της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου, τονίζει ότι είναι αναγκαία η παράταση  για τους εργαζόμενους στο Πρόγραμμα Απασχόλησης Κοινωφελούς Εργασίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Είναι γνωστό ότι η υλοποίηση προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας στοχεύει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της μακροχρόνιας ανεργίας και στην επανασύνδεση των ανέργων με την αγορά εργασίας, μέσω της απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας και νέων δεξιοτήτων. Ταυτόχρονα, συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του δημοσίου, που πλήττονται από υποστελέχωση.

Ο ρόλος των εν λόγω προγραμμάτων γίνεται ακόμα σημαντικότερος σε μια εποχή που οι δείκτες ανεργίας είναι υψηλοί και οι συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού τους έχουν επιδεινώσει ακόμη περισσότερο.

Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα που προκηρύχθηκε με την πρόσκληση 4/2020 του ΟΑΕΔ, σύμφωνα με το οποίο προσελήφθησαν με οκτάμηνη σύμβαση ορισμένου χρόνου σε δήμους, περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών και συναφείς φορείς 36.500 εργαζόμενοι (ευπαθείς ομάδες πολιτών, με χαμηλό εισόδημα, μακροχρόνια άνεργοι, κλπ), παρατάθηκε με ΚΥΑ για δύο μήνες τον Απρίλιο 2021 (ΦΕΚ Β’ 1712/26-4-2021).

Επειδή οι εργαζόμενοι  στο πρόγραμμα καλύπτουν σοβαρές ανάγκες, που είναι απαραίτητες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό σε υπηρεσίες του Δημοσίου και ιδιαίτερα κατά την θερινή περίοδο, με δεδομένη και τη συνέχιση των μέτρων της πανδημίας,

Επειδή οι εν λόγω εργαζόμενοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξη στο ταμείο ανεργίας, καθώς η μακροχρόνια ανεργία αποτέλεσε κριτήριο συμμετοχής στο εν λόγω πρόγραμμα και άρα δεν έχουν τα απαιτούμενα ένσημα κατά τη διάρκεια του έτους 2019, ενώ οι πιθανότητες εύρεσης εργασίας στη δεδομένη στιγμή είναι σχεδόν μηδαμινές,

Ερωτάσθε κε. Υπουργέ:

1.Προτίθεστε να εξασφαλίσετε τη συνέχιση του Προγράμματος Απασχόλησης Κοινωφελούς Εργασίας (Δημόσια Πρόσκληση 4/2020 του ΟΑΕΔ) για το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνται σε αυτό τουλάχιστον για 4 μήνες;

2.Εξετάζετε το ενδεχόμενο ειδικής μοριοδότησης για όσους έχουν εργαστεί στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας για τη συμμετοχή σε προκηρύξεις για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών ώστε να δοθεί η ευκαιρία εξασφάλισης σταθερής εργασιακής σχέσης;».

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.