«Άμεση ενίσχυση με προσωπικό και κατάλληλες και σύγχρονες υλικοτεχνικές υποδομές των δικαστηρίων της χώρας».


Τελευταία ενημέρωση 24 Νοεμβρίου 2021 by manos (ceo)-admin

Με ερώτηση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Γραμματέας της Κ.Ο και Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Β.Κεγκέρογλου ζητά άμεση ενίσχυση με προσωπικό και κατάλληλες και σύγχρονες υλικοτεχνικές υποδομές των δικαστηρίων  της χώρας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

«Σε οριακή κατάσταση βρίσκονται οι δικαστικές υπηρεσίες όλης της χώρας, καθώς η σοβαρή υποστελέχωση και οι ελλείψεις σε κατάλληλες και σύγχρονες υλικοτεχνικές υποδομές, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα και παρεμποδίζουν την απονομή της δικαιοσύνης.

Ιδιαίτερα για τους δικαστικούς υπαλλήλους Ηράκλειου Κρήτης, η κατάσταση είναι κρίσιμη, αφού οι αθρόες συνταξιοδοτήσεις σε συνδυασμό με την μη αναπλήρωση τους από νέες προσλήψεις, δημιουργούν προσκόμματα και σοβαρές επιπτώσεις στην ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ανακοίνωση της, η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΔΥΕ) η αναλογία δικαστικών υπαλλήλων προς δικαστικούς λειτουργίας είναι 1,34: 1 (5.966 υπηρετούντες δικαστικοί υπάλληλοι προς 4.429 υπηρετούντες δικαστικούς λειτουργούς) ενώ σε πάρα πολλά δικαστήρια η αναλογία αυτή ανατρέπεται και γίνεται  1:3, (δηλαδή ένας δικαστικός υπάλληλος για κάθε τρεις δικαστές), όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αντίστροφος, δηλαδή 3 υπαλλήλους για καθένα δικαστή.

Μάλιστα,  η Ένωση Δικαστικών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), με ανακοίνωση της, επ’ αφορμής της χθεσινής στάσης εργασίας των δικαστικών υπαλλήλων, στέκεται στο πλευρό τους, επισημαίνοντας ότι η υποστελέχωση των δικαστηρίων αποτελεί σοβαρή παθογένεια για την απόδοση της δικαιοσύνης στην ώρα της.

Επειδή η πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει τις ικανές και τις αναγκαίες συνθήκες εύρυθμης λειτουργίας και απονομής της δικαιοσύνης

Επειδή η επαρκής στελέχωση, ο εκσυγχρονισμός και η επάρκεια υλικοτεχνικών υποδομών είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την εύρυθμη λειτουργία των δικαστηρίων και την απόδοση της δικαιοσύνης σε εύλογο χρόνο.

Ερωτάσθε κε Υπουργέ:

-Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε για την άμεση ενίσχυση με προσωπικό των δικαστηρίων του Ηρακλείου Κρήτης αλλά και πανελλαδικά και με ποιο χρονοδιάγραμμα;

-Ποιος ο γενικότερος σχεδιασμός του Υπουργείου Δικαιοσύνης προκειμένου να βελτιωθούν και να εκσυγχρονιστούν οι υλικοτεχνικές υποδομές των δικαστηρίων όλης της χώρας;».

«Αναγκαία και επιβεβλημένη η επαρκής στελέχωση του Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών στο Αρκαλοχώρι».

Με ερώτηση στα Υπουργεία Υποδομών & Μεταφορών και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο Γραμματέας της Κ.Ο και Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Β.Κεγκέρογλου τονίζει ότι είναι αναγκαία και επιβεβλημένη η επαρκής στελέχωση του Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών στο Αρκαλοχώρι.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Η ίδρυση Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών στις σεισμόπληκτες περιοχές των Δήμων Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών Αστερουσίων αρχικά ικανοποίησε τους πολίτες και τους φορείς αλλά στη συνέχεια η υποστελέχωση και η απαξίωση της υπηρεσίας δεν αφήνει πολλά περιθώρια να ελπίζουμε για μια αποτελεσματική λειτουργία της.

Συγκεκριμένα από το σύνολο των 60 Μηχανικών που διατέθηκαν αρχικά στην περιοχή είναι μόνο 25 κι έχουν να αντιμετωπίσουν ένα όγκο 7.000 ακινήτων από τα οποία θα προκύψουν τουλάχιστον 6.000 φάκελοι που πρέπει να εξεταστούν.

Επιπλέον, κατατίθενται συνεχώς νέες αιτήσεις και αυτή τη στιγμή ο αριθμός ανέρχεται σε 12.000.

Οι φάκελοι έχουν αποσταλεί στο Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών και κανείς δεν ξέρει ποιοι θα τους εξετάσουν.

Αυτή η ανεπαρκής διαχείριση των προβλημάτων των σεισμόπληκτων είναι βέβαιο ότι θα βελτιώσει τα πράγματα και θέλω να υπενθυμίσω ότι 22 χρόνια πριν, στον σεισμό των «Αθηνών» για ανάλογο αριθμό αιτήσεων είχαν δημιουργηθεί 12 τομείς, ένας σε κάθε Δήμο με 300 Μηχανικούς που έφεραν σε πέρας το έργο αυτό.

Επειδή οι σεισμόπληκτοι εξαιτίας της υποστελέχωσης της υπηρεσίας αποκατάστασης είναι σε απόγνωση,  ζητούν ενημέρωση και προώθηση των αιτημάτων τους,

Επειδή είναι μεγάλος αριθμός των κτηρίων που δεν έχουν ελεγχθεί και συνεχώς κατατίθενται νέες αιτήσεις,

 

Ερωτάσθε κ. κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθεστε να στελεχώσετε επαρκώς τον Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών με το απαραίτητο και κατάλληλο προσωπικό για να ελεγχθούν τα κτήρια και να εξεταστούν οι φάκελοι αποκατάστασης και οι νέες αιτήσεις που υποβάλλονται σε εύλογο χρόνο;
  2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για να ολοκληρωθούν:

α) οι έλεγχοι των κτηρίων και  β) οι έλεγχοι των φακέλων;».

«Γιατί δεν ενισχύθηκαν με προσωπικό τα Αστυνομικά τμήματα Δ. Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών Αστερουσίων;-Άμεσες ενέργειες επαρκούς στελέχωσης».

Ερώτηση στο  Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη,  κατέθεσε ο Γραμματέας της Κ.Ο και Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Β.Κεγκέρογλου, με την οποία, μεταξύ άλλων, ζητά άμεσες ενέργειες ώστε να στελεχωθούν επαρκώς τα Αστυνομικά τμήματα  Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών Αστερουσίων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Την έντονη αντίδραση της εξέφρασε με ανακοίνωση της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου για την μη ενίσχυση των Α.Τ. Μινώα Πεδιάδας και Α.Τ. Μαλεβιζίου, παρά το γεγονός πως έχουν επισημανθεί οι μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν, οι οποίες μάλιστα έχουν αυξηθεί δραματικά μετά τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου αλλά και την επαναλαμβανόμενη έντονη μετασεισμική δραστηριότητα.

Όπως επισημαίνουν στην ανακοίνωση τους, «μετά την πραγματοποίηση του συμβουλίου εκτάκτων μεταθέσεων της Δ.Α. Ηρακλείου, προς έκπληξη όλων και παρά τις πιέσεις του εκπροσώπου στο συμβούλιο μεταθέσεων προς ενίσχυση συγκεκριμένων υπηρεσιών και ειδικότερα των Α.Τ. Μίνωα Πεδιάδος και Α.Τ. Μαλεβιζίου, κανείς δεν τοποθετήθηκε σε αυτές τις υπηρεσίες».

Επιπλέον εκφράζουν την αντίθεσή τους σε προσωρινές μετακινήσεις, καθώς δημιουργούνται προβλήματα σε άλλες υπηρεσίες ενώ καλούν τους αστυνομικούς να καταγγέλλουν περιπτώσεις υπερεργασίας και καταστρατήγησης του Π.Δ. περί χρόνου εργασίας αστυνομικού.

Επειδή οι παραπάνω δήμοι επλήγησαν ανεπανόρθωτα από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου

Επειδή καθήκον της Πολιτείας είναι να μεριμνά για την ασφάλεια των πολιτών

Ερωτάσθε  κε Υπουργέ:

– Γιατί δεν ενισχύθηκαν  με προσωπικό τα Αστυνομικά τμήματα Δ. Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών Αστερουσίων, αφού υπήρχαν και σχετικές εισηγήσεις στην κατεύθυνση αυτή;

-Προτίθεστε και με ποιο τρόπο να στελεχώσετε επαρκώς και επιπλέον τα Α.Τ Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών Αστερουσίων, δεδομένων και των έκτακτων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί ύστερα και από τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου;».

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.