Άμεσες παρεμβάσεις και μηχανισμός αντιμετώπισης των προβλημάτων που αναδύονται από την κατασκευή του αεροδρομίου Καστελίου

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 6 Ιουλίου 2020 by energinews (admin)

Με επίκαιρη ερώτηση του προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Βουλευτής Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά άμεσες παρεμβάσεις και μηχανισμό αντιμετώπισης των προβλημάτων που αναδύονται από την κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλλι.

 Αναλυτικά το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:

Όπως είναι γνωστό με την  κύρωση της σύμβασης (ν.4612/19) για την δημιουργία του νέου αεροδρόμιου  στο Καστέλλι προβλέπεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του έργου και δυνατότητα χρηματοδότησης πρόσθετων αναγκαίων έργων που δεν έχουν προβλεφθεί ή θα προκύψουν από την κατασκευή και μάλιστα μπορούν να ανατεθούν στον παραχωρησιούχο.

Η ορθότητα αυτής της επιλογής επιβεβαιώνεται αφού με αφορμή μόνο την κατασκευή της οδικής πρόσβασης στο Αεροδρόμιο και συγκεκριμένα το  οδικό τμήμα Ευαγγελισμός-έως σύνδεση με Ηράκλειο-Βιάννο (5,5 χλμ) που ξεκίνησε κατά προτεραιότητα (αφού είναι προϋπόθεση για τη διευκόλυνση της υλοποίησης του μεγάλου αυτού έργου) αναδείχθηκαν σημαντικά προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και δεν έχουν προβλεφθεί:

  1. Οι αναγκαίοι κόμβοι σύνδεσης, που να πληρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας π.χ με επαρχιακό δρόμο Αρκαλοχώρι- Γαζέπι Μύλος (σας έχει ξανατεθεί).
  2. Διασφάλιση λειτουργικότητας δημοτικών (π.χ Αυλή-Αρκαλοχώρι) αλλά και κύριων αγροτικών δρόμων με ανισόπεδη προσπέλαση σε σημεία που τέμνονται με το οδικό τμήμα.
  3. Παράπλευροι δρόμοι με «αξιοπρεπείς και λειτουργικές» γεωμετρικές διαστάσεις.
  4. Τεχνικά έργα για ασφαλή και λειτουργική διαχείριση των αγωγών, νερού και υγρών αποβλήτων που ήδη λειτουργούν και τέμνονται με το οδικό έργο.
  5. Υποδομές για διόδους διέλευσης αγωγών π.χ άρδευσης- αποχέτευσης που προβλέπονται ή θα χρειαστούν για την υλοποίηση προγραμματισμένων έργων.   

Επειδή η αντιμετώπιση των προαναφερόμενων προβλημάτων με τα αναγκαία έργα μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο παράλληλα  με την κατασκευή του οδικού έργου και όχι μετά από αυτήν.

Επειδή το σοβαρότερο όλων είναι ο μηχανισμός εντοπισμού, μελέτης και αντιμετώπισης των προβλημάτων που θα προκύψουν από την κατασκευή του έργου και

επειδή ο δήμος Μινώα Πεδιάδας έχει ανάγκη από χρηματοδότηση για την άμεση εκπόνηση των μελετών και την πρόσληψη «τεχνικού συμβούλου» 

 

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ

  1. Θα φροντίσετε και με ποιόν τρόπο για την άμεση αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων που προκύπτουν από την κατασκευή του οδικού τμήματος;
  2. Ποιο μηχανισμό, με ποια χρηματοδότηση και με ποιες διαδικασίες εντοπισμού και διαχείρισης των προβλημάτων που προκύπτουν από την κατασκευή του έργου θα θεσπίσετε;

«Στη Βουλή οι ελλείψεις προσωπικού και τα προβλήματα της λειτουργίας των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ»

Ο γραμματέας της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, κατέθεσε αναφορά στους αρμόδιους Υπουργούς, την επιστολή της Ένωσης Διοικητικού & Τεχνικού Προσωπικού ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ανατολικής Κρήτης για τις ελλείψεις σε προσωπικό καθώς και τα προβλήματα λειτουργίας των υποκαταστημάτων του.

Αναλυτικά το κείμενο της αναφοράς έχει ως εξής:

Σε συνέχεια γραπτών και προφορικών οχλήσεων μας σχετικά με το θέμα και με αφορμή την επιστολή του Διευθυντή Α΄ Τοπικού Υποκαταστήματος Μισθωτών Ηρακλείου με αρ. πρωτ. 3077/17-06-2020 περί έλλειψης προσωπικού-στελέχωσης υπηρεσίας, σας υπενθυμίζουμε ότι η κατάσταση όχι μόνο παραμένει τραγική αλλά επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα σε όλες τις δομές του e-ΕΦΚΑ του Ν. Ηρακλείου, με αποτέλεσμα δεκάδες συμπολίτες μας να ταλαιπωρούνται καθημερινά από την απόλυτα προβληματική λειτουργία τους.

Βιώνοντας αυτή την κατάσταση εκ των έσω, αξίζει να αναφέρουμε ότι οι εναπομείναντες υπάλληλοι με ευσυνειδησία και φιλότιμο προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις για αποτελεσματική και αποδοτική εξυπηρέτηση των πολίτων-συνανθρώπων μας αλλά είναι ανέφικτο εξ αιτίας του όγκου εργασίας, της έλλειψης υλικοτεχνικής υποδομής, των ιδιαιτεροτήτων και της προβληματικής λειτουργίας του e-ΕΦΚΑ. Οι συνθήκες και ο τεράστιος φόρτος εργασίας θυμίζουν «εργασιακό μεσαίωνα». Οι υπάρχουσες εκκρεμότητες σε συνδυασμό με την πληθώρα νέων αιτημάτων δεν μπορούν να διεκπεραιωθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να πρέπει να αντιμετωπίσουμε πέραν των ανωτέρω αγανακτισμένους και δυσαρεστημένους πολίτες που οι υποθέσεις τους διεκπεραιώνονται με καθυστέρηση. Επιπλέον, στις απαξιωτικές, πιεστικές και εξουθενωτικές συνθήκες εργασίας μας μεταφέρονται επιπλέον εκκρεμότητες από τον τ. ΟΓΑ με ανύπαρκτη εκπαίδευση-ενημέρωση.

Αξίζει να τονίσουμε ότι στο πολύ άμεσο διάστημα τις ήδη υπάρχουσες αντίξοες συνθήκες θα επιδεινώσει η περαιτέρω μείωση των εργαζομένων διότι πολλοί συνάδελφοι μέχρι τέλος του έτους θα αποχωρήσουν λόγω συνταξιοδότησης, με αποτέλεσμα η εξυπηρέτηση των πολιτών σταυποκαταστήματα δεν θα γίνεται πλέον μόνο με καθυστέρηση αλλά και σε πολλές περιπτώσεις θα είναι αδύνατη.

Η άμεση στελέχωση των δομών σε συνδυασμό με τη αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και αναβάθμιση των λειτουργιών του, με απλοποίηση και ανασχεδιασμό των διοικητικών διαδικασιών, με γενικευμένη χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών και ολοκληρωμένων πληροφοριακών προγραμμάτων, κρίνεται αναγκαία και απαραίτητη για να δημιουργήσει ένα περιβάλλον ευνοϊκό για τις συναλλαγές μεταξύ πολιτών και κράτους, μετασχηματίζοντας την ιδιαίτερη φύση του e-ΕΦΚΑ σε περισσότερο λειτουργική, εστιάζοντας στην επίτευξη αποτελεσμάτων και ικανοποίησης των αιτημάτων και στην αποφυγή της ταλαιπωρίας των συμπολιτών-ασφαλισμένων.

Γνωρίζουμε ότι έχετε πλήρη επίγνωση της κρίσιμης κατάστασης του φορέα μας καθώς και της καθοριστικής σημασίας της συμβολής των εργαζομένων στην καθημερινή του λειτουργία. Αναμένουμε εν αγωνίως τις άμεσες δέουσες ενέργειές σας προς όφελος όχι μόνο των εργαζομένων αλλά και των πολιτών. Δεν υπάρχει χρόνος να εθελοτυφλείτε. Δεν θέλουμε να γίνουμε αγγελιοφόροι δυσάρεστων καταστάσεων όμως χωρίς διορθωτικούς χειρισμούς σας η αποτελεσματική και αποδοτική λειτουργία του φορέα είναι ανέφικτη.

Παραμένουμε δίπλα σας, όπως πράτταμε σε όλο μας τον εργασιακό βίο, να στηρίξουμε κάθε ουσιαστική προσπάθεια για αναβάθμιση των εργασιακών συνθηκών και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, που προάγουν όχι μόνο το ατομικό μας αλλά και το δημόσιο συμφέρον διότι έχουμε μάθει να εργαζόμαστε με γνώμονα την ουσιαστική εξυπηρέτηση των πολιτών, βάση της ηθικής υποχρέωσης μας ως δημόσιοι υπάλληλοι έναντι της ίδιας της Κοινωνίας.

Επιπρόσθετα, ο ίδιος δεσμευθήκατε με επιστολή σας προς τους εργαζόμενους για το όραμα της νέας Διοίκησης: «Ανάκτηση της εμπιστοσύνης και της εκτίμησης των ασφαλισμένων στο δημόσιο καθολικό υποχρεωτικό σύστημα κύριας ασφάλισης, με την βελτίωση της ποιότητας και του επιπέδου, αφενός των παρεχόμενων υπηρεσιών και αφετέρου των συνθηκών και του τρόπου εργασίας του προσωπικού του ΕΦΚΑ». Περιμένουμε να το δούμε και στην πράξη.

Σε διαφορετική όμως περίπτωση, σας γνωρίζουμε ότι θα προβούμε σε δέουσες ενέργειες που θα διαφυλάττουν τη ψυχική και σωματική υγεία των εργαζομένων όπως ορίζεται και από το Σύνταγμα της Ελλάδος, κατά τη διάταξη του άρθρου 22 παρ. 1, «…η εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το Κράτος, που μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών και για την ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου..» καθώς επίσης με τη διάταξη του άρθρου 2 παρ. 1, «ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας».

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.