«Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της απώλειας εισοδήματος λόγω ανατιμήσεων του τελευταίου έτους».


Reading time: 4 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 10 Νοεμβρίου 2021 by manos (ceo)-admin

Με πρωτοβουλία του Γραμματέα της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτή Ηρακλείου, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, κατατέθηκε ερώτηση στα αρμόδια Υπουργεία με την οποία οι Βουλευτές ζητούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της απώλειας εισοδήματος λόγω ανατιμήσεων του τελευταίου έτους .Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

«Τα τελευταία δύο έτη, εξαιτίας της πανδημίας, η αγορά εργασίας βρέθηκε αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου κρίση σε θέσεις εργασίας, εισοδήματα και επίπεδα επισφάλειας και αβεβαιότητας, με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας και του οικονομικά μη ενεργού δυναμικού καθώς και τη μείωση των ωρών εργασίας για όσους παρέμειναν απασχολούμενοι.

Η ελληνική οικονομία και κοινωνία, μετά από 10 χρόνια λιτότητας, βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο επικίνδυνο μείγμα αστάθειας, αφού το κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες και στασιμότητας των εισοδημάτων απειλεί την αγοραστική δύναμη πολλών νοικοκυριών και κοινωνικών ομάδων.

Σε αυτό προστίθεται και το γεγονός ότι ο κατώτατος μισθός βρίσκεται κάτω από το όριο της απόλυτης και της σχετικής φτώχειας, μην μπορώντας να εξασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ειδικής θεματικής έρευνας κοινής γνώμης της ΓΣΕΕ και του Ινστιτούτου Εργασίας, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα δηλώνει ότι η  μηνιαία επιβάρυνση του νοικοκυριού τους από τις ανατιμήσεις θα είναι δυσβάσταχτη, ενώ θεωρεί ως αποτελεσματικότερη λύση της αύξηση του κατώτατου μισθού.

Επιπλέον, το 61% των ερωτηθέντων δηλώνει απαισιόδοξο για την εξέλιξη των αμοιβών του, ποσοστό αυξημένο κατά 12% σε σχέση με προηγούμενη μέτρηση προ τετραμήνου.

Κατά συνέπεια, η ΓΣΕΕ προτείνει συγκριμένες εισοδηματικές και δημοσιονομικές παρεμβάσεις, όπως:

1.Να δοθεί άμεσα η αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2021 με αναδρομική ισχύ από την 1/9/2021.

2.Να αρχίσουν αμέσως οι διαπραγματεύσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2022, ώστε η μεταβολή του να ισχύσει από την 1/1/2022.

3.Το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού να περάσει και στους ονομαστικούς μισθούς των ήδη συμφωνημένων κλαδικών συμβάσεων.

4.Μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στην ενέργεια και ορισμός μιας περιόδου χάριτος αποπληρωμής λογαριασμών ενέργειας για τα φτωχότερα νοικοκυριά.

5.Εισαγωγή φόρου επί των έκτακτων κερδών των εταιρειών παροχής ενέργειας και διάθεση του ποσού για τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών.

Επειδή από τον Μάιο 2021 οι τιμές, σε εισαγμένα και εγχώρια προϊόντα, παρουσιάζουν ισχυρή ανοδική πορεία, η οποία φαίνεται ότι θα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ, την ίδια στιγμή, ο κατώτατος μισθός και οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι,

Επειδή, ως Κίνημα Αλλαγής, θεωρούμε απολύτως αναγκαία την επαναφορά του συστήματος προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους και την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας,

Επειδή η εξασφάλιση ενός επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης πρέπει να αποτελέσει πρωταρχικό στόχο της οικονομικής πολιτικής της χώρας μας, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί η οικονομική και η κοινωνική σταθερότητα και ανάπτυξη,

 

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1.Προτίθεστε να υιοθετήσετε τις προαναφερθείσες προτάσεις που έχουν διατυπωθεί από την ΓΣΕΕ και το Ινστιτούτο Εργασίας; Αν ναι, ποιες και με ποιο χρονοδιάγραμμα;

2.Προτίθεστε να προχωρήσετε σε αύξηση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό που θα καλύψει τις εισοδηματικές απώλειες που έχουν επέλθει λόγω των ανατιμήσεων του τελευταίου έτους;

3.Ποια πρόσθετα μέτρα σκοπεύετε να υιοθετήσετε προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας που πλήττει ιδίως τους κοινωνικά ευάλωτους;

4.Προτίθεστε να αποδεχτείτε την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής και να επαναφέρετε το σύστημα προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους  και την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας;».

Οι ερωτώντες βουλευτές: Βασίλης Κεγκέρογλου,Γιώργος Μουλκιώτης, Κώστας Σκανδαλίδης, Γιώργος Αρβανιτίδης, Μιχάλης Κατρίνης».

«Δίμηνη παράταση πέραν της 15ης Νοεμβρίου για υποβολή αιτήσεων από σεισμόπληκτους, κατάργηση του πλαφόν των 150 τ.μ. και επίλυση γραφειοκρατικών προβλημάτων».

Με ερώτηση στα αρμόδια Υπουργεία, ο Γραμματέας της Κ.Ο και Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Β.Κεγκέρογλου ζητά δίμηνη παράταση πέραν της 15ης  Νοεμβρίου για υποβολή αιτήσεων από σεισμόπληκτους, κατάργηση του πλαφόν των 150 τ.μ. και επίλυση γραφειοκρατικών προβλημάτων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

«Οι Δήμοι, Αρχανών – Αστερουσίων και Μινώα – Πεδιάδας διατυπώνουν κοινό αίτημα για παράταση προθεσμίας  υποβολής αιτήματος στην πλατφόρμα ΑΡΩΓΗ.

Συγκεκριμένα αναφέρουν:

«Όπως ήδη γνωρίζετε, οι Δήμοι Αρχανών – Αστερουσίων και Μινώα – Πεδιάδας έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας ως σεισμόπληκτοι, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης που εκδηλώθηκε στις 27.09.2021 στην παραπάνω περιοχή.

Οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι των προαναφερόμενων Δήμων έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τα αιτήματά τους για κρατική αρωγή πληγέντων από φυσικές καταστροφές, σε συγκεκριμένη πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, εφόσον έχει ολοκληρωθεί πλήρως ο τεχνικός έλεγχος στα κτίρια ιδιοκτησίας τους, από κλιμάκια μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Επειδή η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια λήγει στις 15 Νοεμβρίου και δεδομένου ότι οι έλεγχοι Β΄ επιπέδου δεν προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί έως τότε, αιτούμαστε από κοινού την παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήματος των σεισμοπλήκτων κατοίκων των Δήμων Αρχανών – Αστερουσίων και Μινώα – Πεδιάδας για τουλάχιστον 2 μήνες μετά το πέρας της ισχύουσας προθεσμίας».

Επειδή, πέραν των παραπάνω υπάρχουν επιπλέον προβλήματα με κληρονόμους που δεν δικαιούνται να υποβάλλουν αίτηση αφού η διαδικασία αποδοχής απαιτεί χρόνο, τουλάχιστον 120 ημερών και

Επειδή έχουν θεσπιστεί μια σειρά γραφειοκρατικά εμπόδια και κόφτες όπως το ανώτερο όριο των 150 τ.μ. για κρατική ενίσχυση (ΦΕΚ Β΄4646/7.10.2021),

Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθεστε να δώσετε την αναγκαία παράταση για όσο χρειαστεί και τουλάχιστον για δύο (2) μήνες προκειμένου να μην αποκλειστεί από το δικαίωμα αίτησης κανένας δικαιούχος;
  2. Προτίθεστε να διευκρινίσετε ότι το όριο των 150 τ.μ. για την κρατική συνδρομή ισχύει χωριστά για κατοικίες ή καταστήματα και άλλα κτίρια και όχι συνολικά;
  3. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να λάβουν κρατική συνδρομή οι κληρονόμοι και όσοι έκαναν αγοραπωλησίες εντός του 2021 κι έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τον καταστροφικό σεισμό;».

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.