ΆΔΙΚΗ Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΒΑΡΩΝ ΚΑΙ ΩΦΕΛΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΝΦΙΑ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 16 Μαρτίου 2022 by manos (seo)-admin

Ο νέος ΕΝΦΙΑ της ΝΔ αποτελεί μια συντηρητική επιλογή, όπως η πλειονότητα των φορολογικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης, που παρέχει μεγάλες ελαφρύνσεις στους λίγους έχοντες και κατέχοντες και ψίχουλα στους πολλούς και πλέον αδύναμους.

Παρά τις προσθήκες της τελευταίας στιγμής -πέραν των κυβερνητικών εξαγγελιών- για μικρή προσαύξηση φόρου στις περιουσίες άνω των 500.000 ευρώ, η κριτική που έχουμε ασκήσει για τις κυβερνητικές επιλογές ισχύει στο ακέραιο.

Οι διατάξεις για τους νέους συντελεστές ανά ζώνη, με ελάχιστες-μικρές μειώσεις στις ζώνες έως 2.000 ευρώ και πολλαπλάσιες στις ακριβότερες, σε συνδυασμό με την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου για περιουσίες άνω των 250.000 ευρώ, ισοπεδώνει την όποια προοδευτικότητα του συστήματος. Το αποτέλεσμα είναι η ελάφρυνση των 350 εκατομμυρίων, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, να κατανέμεται εντελώς άδικα με πλέον ωφελημένους τους κατόχους μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν προχωρά σε μια δίκαιη μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ, αλλά με πολύ μεγάλη καθυστέρηση θα ανακοινώσει, όπως πληροφορούμαστε, κάποια μέτρα για τους πλέον ευάλωτους, όταν μέχρι τώρα κώφευε συστηματικά στις προτάσεις, που έγκαιρα διατυπώσαμε για εξάντληση του δημοσιονομικού χώρου, που προέκυψε μεταξύ άλλων και από την υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων λόγω της ακρίβειας.

ΣΧΟΛΙΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΤΖΟΥ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Τα μέτρα της Κυβέρνησης έρχονται με μεγάλη καθυστέρηση και πάντως δεν αρκούν για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών της ενεργειακής κρίσης.

Τελικά, αποδεικνύεται ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια υπήρχαν και υπάρχουν, όπως υποστηρίζουμε εδώ και πολλές εβδομάδες παρά τις ειρωνείες κυβερνητικών στελεχών. Η υπεραπόδοση από τον ΦΠΑ στα κρατικά ταμεία δημιούργησε χώρο για ενίσχυση των αδύναμων συμπολιτών μας.

Καλούμε την Κυβέρνηση να υιοθετήσει -επιτέλους- τις προτάσεις μας για άμεση ανακούφιση και στοχευμένη στήριξη των πλέον ευάλωτων πολιτών με:

Πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής, φορολόγηση των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών, μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, αύξηση του κατώτατου μισθού και ένα νέο ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Κοινωνικό κράτος σημαίνει ολοκληρωμένες και όχι αποσπασματικές πολιτικές στήριξης όσων έχουν πραγματική ανάγκη.

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΟΙΝΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ

Στο πλαίσιο της παρέμβασής του στην συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης  των ευρωπαίων σοσιαλιστών (PES) για την Ουκρανία, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, υπογράμμισε την σημασία κοινών εργαλείων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και του ράλι των ανατιμήσεων, που επιβαρύνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

«Δυστυχώς δεν έχουν όλες οι χώρες τα μέσα να υποστηρίξουν τους πιο ευάλωτους πολίτες από τις ανατιμήσεις στις τιμές της ενέργειας. Χρειαζόμαστε κοινά εργαλεία ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι ανισότητες δεν θα αυξηθούν τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο μεταξύ των διαφορετικών χωρών. Η χώρα μου τα τελευταία δώδεκα χρόνια ζει σε μια συνεχή κρίση. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να πληρώσουν το τίμημα πάλι οι πολίτες. Θα υπονόμευε το ευρωπαϊκό εγχείρημα και την ενότητα που είναι αναγκαία» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Αναφερόμενος στα εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες, που εγκατέλειψαν την χώρα τους μετά την ρωσική εισβολή, ο Νίκος Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι η  Κομισιόν πρέπει να προτείνει ένα πανευρωπαϊκό πρόγραμμα μετεγκατάστασης τους.

5

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.