«Άδικη αφαίρεση δικαιωμάτων μικροϊδιοκτησίας και ανάγκη παράτασης για την τακτοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών».


Reading time: 3 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 31 Αυγούστου 2020 by energinews (admin)

Με επίκαιρη ερώτηση του προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, τονίζει ότι είναι άδικη η αφαίρεση των δικαιωμάτων της μικροϊδιοκτησίας αλλά και την ανάγκη παράτασης για την τακτοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών.

Αναλυτικά το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:

«Οι Κυβερνητικές προθέσεις για δραστικό περιορισμό της δυνατότητας νόμιμης δόμησης εκτός σχεδίου, για στέγαση και άλλες δραστηριότητες, κατ΄ ουσία αφαιρούν ολοκληρωτικά από τους μικροϊδιοκτήτες τα δικαιώματα δόμησης σε οικόπεδα εκτός σχεδίου 750 ή 1200 τετραγωνικών μέτρων που είναι στην κατοχή τους και τα μειώνουν σε άλλες κατηγορίες, όπως ιδιοκτησίες 4 στρεμμάτων και αυτό εκτός από άδικο, καθιστά ορατό τον κίνδυνο για νέο κύμα αυθαίρετης εκτός σχεδίου δόμησης.

Από την άλλη, δεν έχουν δεν έχουν εκλείψει οι λόγοι που οδήγησαν στην παράταση του άρθρου 51 του ν.4710/2020  που αποφασίστηκε λόγω των έκτακτων συνθηκών που δημιουργήθηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού για την τακτοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών.

Επειδή οι  μικροϊδιοκτήτες κάνουν λόγο για αρνητική εξέλιξη και δηλώνουν αγανακτισμένοι για την άδικη απαξίωση της μικροϊδιοκτησίας τους

Επειδή πάρα πολλοί ιδιοκτήτες ζητούν επιπλέον παράταση για την τακτοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών προκειμένου να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να διευθετήσουν τις εκκρεμότητές τους.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

-Προτίθεστε να επανεξετάσετε τη θέση σας για την άδικη αφαίρεση των δικαιωμάτων της μικροϊδιοκτησίας, η οποία αποτελεί καίριο πλήγμα, για τους ιδιοκτήτες και ιδιαίτερα αυτούς που επένδυσαν τις οικονομίες τους στη μικρή ιδιοκτησία, με δεδομένη τη δυνατότητα δόμησης, υπό προϋποθέσεις;

-Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να δοθεί παράταση, τουλάχιστον έως το τέλος του 2020 για την τακτοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών και να μπορέσουν όλοι όσοι επιθυμούν να υπαχθούν στη ρύθμιση αυτή;».

 

“Συζήτηση στη Βουλή για την αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Καστελίου”

Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε σήμερα η επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο και βουλευτή Ηρακλείου κ. Β. Κεγκέρογλου προς το Υπουργείο Υγείας, για την εκπόνηση και χρηματοδότηση της εφαρμογής μιας μελέτης για την αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Καστελίου.

Ο βουλευτής επισήμανε ότι η πανδημία ανέδειξε τον κρίσιμο και αναντικατάστατο ρόλο του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά ταυτόχρονα και την ανάγκη για την αναγέννησή του.

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας πρέπει να αναβαθμιστεί με την αντιμετώπιση των προβλημάτων των Κέντρων Υγείας, την στελέχωσή τους και την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού

(παράλληλα απαιτείται μετεξέλιξη και ενοποίηση των άλλων δομών ΠΦΥ,ΤΟΜΥ κλπ σε Κέντρα Υγείας).

Το Κέντρο Υγείας Καστελίου έχει διπλή ανάγκη να αναβαθμιστεί, αφενός όπως όλα τα Κέντρα Υγείας και αφετέρου γιατί εξυπηρετεί  την περιοχή, στην οποία εγκαθίσταται  το νέο διεθνές Α/Δ που μόνο κατά τη κατασκευή, που ήδη άρχισε,  θα απασχολήσει χιλιάδες εργαζόμενους και επαγγελματίες.

Με αυτά τα δεδομένα οφείλετε να εκπονήσετε άμεσα μελέτη αναβάθμισης του Κ.Υ Καστελίου για:

1)Συντήρηση, επέκταση και ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου που είναι πλέον 40 ετών

2)Προμήθεια του αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού

α)οδοντιατρική έδρα.

Προσλήφθηκε Οδοντίατρος  αλλά δεν υπάρχει η ανάλογη οδοντιατρική έδρα και στην προμήθεια από την ΥΠΕ 10 εδρών, δεν προβλέπεται οδοντιατρική έδρα για το Κ.Υ Καστελίου και β) την προμήθεια Καρδιολογικού Υπερηχοτομογράφου για να εργαστεί ο καρδιολόγος που διατέθηκε από το Κ.Υ Αρκαλοχωρίου αλλά και την αντικατάσταση του ασθενοφόρου.

3) Για το ανθρώπινο δυναμικό

  • Πλήρες προσωπικό για το Ασθενοφόρο
  • Μόνιμος Ακτινολόγος για τον Γενικό υπερηχοτομογράφο (που υπάρχει)
  • Βοηθός Ακτινολόγου
  • Διοικητικό Προσωπικό
  • Προσωπικό Γενικών καθηκόντων

Στη συνέχεια ο κ.Κεγκέρογλου αναφέρθηκε στα έκτακτα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα για το Νομό Ηρακλείου, ζητώντας ενημέρωση και εξηγήσεις.

Ο Υπουργός αρκέστηκε σε μια γενικόλογη απάντηση ότι χρήζουν αναβάθμισης όλα τα Κέντα Υγείας της χώρας  ενώ υποστήριξε ότι το Κ.Υ Καστελίου είναι καθόλα λειτουργικό, παρόλο που παραδέχθηκε ότι από τις 14 προβλεπόμενές θέσεις έχουν πληρωθεί μόλις οι 7 ενώ για την οδοντιατρική  έδρα ανακοίνωσε πως προχωρά η διαδικασία.

Σε ότι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό ανέφερε πως ετοιμάζεται προκήρυξη ενώ για την κτηριακή αναβάθμιση παρέπεμψε στην έκτακτη  χρηματοδότηση για τον covid 19.

Για τα έκτακτα μέτρα που επιβλήθηκαν απέφυγε να δώσει απαντήσεις, δηλώνοντας στην ουσία αναρμόδιος.

Βίντεο από την συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης στην Ολομέλεια της Βουλής:

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.