Άδειες αναμπέλωσης για περισσότερους παραγωγούς


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 2 Μαρτίου 2019 by energinews (admin)

Απλοποιήθηκε το σύστημα μοριοδότησης των δικαιωμάτων αναμπέλωσης

Την ίδια ώρα, «παγωμένο» παραμένει το ζήτημα της φορολόγησης της τσικουδιάς, ενώ οι καζανάρηδες, μέσω των συλλογικών τους οργάνων, βρίσκονται σε διαρκείς επαφές με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Απλοποιήθηκε το σύστημα μοριοδότησης των δικαιωμάτων αναμπέλωσης. Έτσι, το όφελός μας είναι ότι θα μπορούν περισσότεροι παραγωγοί να πάρουν ποσοστά αναμπέλωσης. Ενώ πριν η υψηλή βαθμολογία που είχαν επιβάλλει οι Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης δε μας έδιναν αυτή τη δυνατότητα», όπως αποκαλύπτει στην εφημερίδα μας ο Τάσος Βρέντζος.

Ο ίδιος, ως στέλεχος των αμπελουργών σε τοπικό και σε πανελλαδικό επίπεδο, είχε εγκαίρως ασκήσει πιέσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Και τώρα οι πληροφορίες του από την Αθήνα είναι θετικές.

«Εμείς έχουμε παρουσιάσει διάφορες προτάσεις. Και τελικά βλέπουμε ότι δικαιωνόμαστε. Συγκεκριμένα, κάθε Περιφέρεια της χώρας δικαιούταν το ποσοστό του 1% επί του συνόλου των υπαρχουσών φυτεύσεων, σε νέες φυτεύσεις. Αυτό το ποσοστό, λοιπόν, έφτασε τα τελευταία χρόνια σε έναν μικρό αριθμό στρεμμάτων στον νομό Ηρακλείου, που δεν ξεπερνούσε τα 290 στρέμματα. Παραπάνω στρέμματα όμως δίνονταν σε άλλους νομούς που είχαν μεγαλύτερες εκτάσεις. Έτσι τα περισσότερα χρήματα πήγαιναν σε αυτές τις περιοχές. Τώρα ο υπουργός κατάλαβε την αδικία και έχει έρθει η νέα απόφαση, που είναι διορθωμένη υπέρ μας. Τώρα αυξάνονται τα ποσοστά των νέων φυτεύσεων για την Κρήτη και θα δούμε στο επόμενο διάστημα να γίνονται πράξη οι εξελίξεις αυτές», είπε χαρακτηριστικά.

Η ΚΕΟΣΟΕ

Στο μεταξύ, η τροποποίηση των κριτηρίων προτεραιότητας αδειών φύτευσης νέων αμπελώνων βρίσκεται στην κατεύθυνση των αιτημάτων της ΚΕΟΣΟΕ, όπως αναφέρει σε σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα της η κεντρική αμπελοοινική συνεταιριστική οργάνωση, επιβεβαιώνοντας έτσι τις πληροφορίες του Τάσου Βρέντζου.

Επίσης, ενημερώνει πως η υπουργική απόφαση, η οποία τροποποιεί την Υ.Α. 609/16822/14.2.2017, που αφορά το εθνικό καθεστώς για τη χορήγηση αδειών φύτευσης σε ποσοστό 1% επί της εθνικής επιφάνειας με αμπελώνες οινοσταφύλων, βρίσκεται στο εθνικό τυπογραφείο για λήψη αριθμού ΦΕΚ.

«Το όφελός μας είναι ότι θα μπορούν περισσότεροι παραγωγοί να πάρουν ποσοστά αναμπέλωσης, ενώ πριν η υψηλή βαθμολογία που είχαν επιβάλλει οι Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης δε μας έδιναν αυτή τη δυνατότητα»

Τάσος Βρέντζος, αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Αμβυκούχων

Επιπλέον, σχετικά με το περιεχόμενό της αναφέρει τα εξής:

«Η Υπουργική Απόφαση αφενός τροποποιεί τις Περιφέρειες στις οποίες πλέον εφαρμόζονται διαφοροποιημένα ορισμένα από τα κριτήρια προτεραιότητας και ειδικά το κριτήριο διεύρυνσης των μικρών εκμεταλλεύσεων.

Ορίζονται πλέον τρεις Περιφέρειες Α, Β, Γ, αντί της μίας (εθνικής) που ίσχυε στην προηγούμενη απόφαση.

Στις Περιφέρειες Α. Μακεδονίας-Θράκης, Κ. Μακεδονίας, Δ. Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Δ. Ελλάδας, το εύρος των εκτάσεων που λαμβάνουν την υψηλότερη βαρύτητα στο κριτήριο διεύρυνσης των μικρών εκμεταλλεύσεων τροποποιείται από τα 5-20 στρ. στα 5-50 στρ. Στις υπόλοιπες Περιφέρειες το εύρος τροποποιείται στα 3-30 στρέμματα.

Η ΚΕΟΣΟΕ είχε επίσης επισημάνει την αναγκαιότητα χορήγησης αδειών φύτευσης στις 13 Περιφέρειες διακεκριμένα αναλογική με βάση το ποσοστό 1% της υφιστάμενης σε αυτές έκτασης με αμπελώνες, παράμετρος που πιθανότατα θα ισχύει από του χρόνου, αφού αντίστοιχη ψηφιακή εφαρμογή δεν ήταν δυνατόν να προσαρμοστεί στο λίγο χρονικό διάστημα από την ανάληψη των καθηκόντων του νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τα νέα κριτήρια θα εφαρμοστούν και για τα αιτήματα που θα υποβληθούν έως την έκδοση του αντίστοιχου ΦΕΚ».

 

ΚΑΜΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ

«Για τη φορολόγησης της ρακής»

Ο Τάσος Βρέντζος αναφέρεται και στη φορολόγηση της ρακής, λέγοντας πως «δεν έχουμε εξελίξεις. Αλλά υπάρχει μια επικοινωνία με τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και γίνεται ένας αγώνας δρόμου από τώρα μέχρι το καλοκαίρι, για να φτάσουμε στα επίπεδα τα περυσινά, να μπλοκάρουμε τέτοιες διαδικασίες. Και τώρα φτιάχνεται μια φόρμουλα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην έχουμε ξανά τον Οκτώβριο προβλήματα στο ζήτημα αυτό»…

πηγη:www.neakriti.gr

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.