Άδειασαν τραπεζικό λογαριασμό από ιδιοκτήτες φροντιστηρίου στην Ιεράπετρα σε νέα ηλεκτρονική απάτη


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 5 Ιουλίου 2022 by energinews (admin)

Ακόμα μια περίπτωση ηλεκτρονικής απάτης συνέβη χθες στην πόλη της Ιεράπετρας η οποία αυτή τη φορά ήταν επιτυχημένη και είχε σαν αποτέλεσμα να αδειάσει ο τραπεζικός λογαριασμός από ιδιοκτήτες φροντιστηρίου ξένων γλωσσών.

Το περιστατικό συνέβη στον Μάνο Καρτσάκη και τη σύζυγό του οι οποίοι θέλησαν να δώσουν δημοσιότητα στο γεγονός ώστε να είναι όλοι υποψιασμένοι για το τι μπορεί να τους συμβεί απ’ τη μια στιγμή στην άλλη.

Η προσπάθεια εξαπάτησης όπως φαίνεται από την περιγραφή ήταν για άλλη μια φορά πάρα πολύ μελετημένη με τους δράστες να γνωρίζουν προσωπικές πληροφορίες και το περιστατικό θυμίζει αρκετά μια ανάλογη περίπτωση που συνέβη πριν από λίγες μέρες ξανά στην Ιεράπετρα.

Διαβάστε παρακάτω όσα γράφει για την περιπέτειά του κ. Καρτσάκης και ακούστε όσα ανέφερε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι

Ακουστε (εδώ)
Σήμερα 04/07/2022 περίπου στις 12 το μεσημέρι, η σύζυγός μου κι εγώ πέσαμε θύμα απάτης, με αποτέλεσμα κάποιοι επιτήδειοι να αδειάσουν τον τραπεζικό μας λογαριασμό.

Πριν μερικά χρόνια, γελούσαμε και σπάγαμε πλάκα με τα spam emails που μας έρχονταν σε σπαστά ελληνικά ή αγγλικά που μιλούσαν για πρίγκιπες που ήθελαν τη βοήθεια μας για να μετακινήσουν την περιουσία τους, κληρονομιές και λεφτά με το τσουβάλι που περίμεναν κάποιον να τα πάρει με ένα απλό κλικ. Οι εποχές όμως άλλαξαν και με αυτές εκσυγχρονίστηκαν και βελτιώθηκαν οι μέθοδοι και οι τεχνικές που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι. Ακολουθεί μια λεπτομερής εξιστόρηση του τι έγινε ακριβώς σήμερα, με μοναδικό σκοπό την προστασία όσων διαβάζουν αυτή την ανάρτηση ούτως ώστε να μην την πατήσετε κι εσείς ή κάποιο δικό σας πρόσωπο.

Βρισκόμασταν από το πρωί με τη σύζυγό μου στο κέντρο ξένων γλωσσών που διατηρούμε στην Ιεράπετρα κάνοντας τα μαθήματά μας. Ξαφνικά, χτυπάει το τηλέφωνο της συζύγου και μια κυρία της συστήνεται (με γνωστό ονοματεπώνυμο της πόλης μας) και της λέει ότι θέλει να γράψει το παιδί της στο φροντιστήριό μας και ότι μας έχουν συστήσει σε εκείνη γονείς μαθητών μας. Θέλει μάλιστα το ΙΒΑΝ μας για να μας καταθέσει τα δίδακτρα ολόκληρου του έτους, πριν φύγει για επαγγελματικό ταξίδι γιατί θέλει να προλάβει θέση στα τμήματά μας οπωσδήποτε. (Μέχρι εδώ δεν υπάρχει τίποτα περίεργο. Έχουμε κάνει παρόμοιες συζητήσεις δεκάδες φορές με γονείς μαθητών μας).

Μετά από λίγο η κυρία αυτή καλεί ξανά και ρωτάει αν μπήκαν τα χρήματα στο λογαριασμό μας. Η σύζυγος μου βλέπει κάποια μηνύματα στο κινητό της από την τράπεζα, μπαίνει να δει αν όντως έχει γίνει η κατάθεση, με την κυρία στο τηλέφωνο να της λέει ότι αν δεν έχουν μπει τα χρήματα να περάσει η ίδια από τον χώρο μας να τα αφήσει πριν φύγει για το ταξίδι. Στο background εν τω μεταξύ ακούγονται “πελάτες” του “φαρμακείου” και η κυρία να τους λέει τι φάρμακα να πάρουν κτλ.

Λέει ότι έχει δουλειά και θα καλέσει ξανά αργότερα. Εμείς μπαίνουμε στις αίθουσες μας να ξεκινήσουμε μαθήματα και περίπου μισή ώρα αργότερα η σύζυγός μου, με πληροφορεί ότι πιθανότατα έχουμε πέσει θύμα απάτης γιατί δεν μπορεί να συνδεθεί στο λογαριασμό μας στην τράπεζα και έλαβε επίσης ένα μήνυμα ότι μια άλλη συσκευή έχει συνδεθεί στο λογαριασμό μας.

Καλούμε αμέσως την τράπεζά μας η οποία επιβεβαιώνει ότι όντως έχουν τραβηχτεί όλα τα χρήματα του λογαριασμού μας με έμβασμα σε κάποιον άλλο λογαριασμό. Φυσικά κάναμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που χρειάστηκε τόσο με την τράπεζα όσο και με την αστυνομία. Και οι δύο βοήθησαν όσο καλύτερα μπορούσαν αλλά προς το παρόν είναι ακόμα αμφίβολο αν καταφέρουμε να πάρουμε τα χρήματά μας πίσω. Άσχετα με αυτό όμως, ας δούμε με λίγο περισσότερη λεπτομέρεια πως την πατήσαμε ενώ ξέρουμε και οι δυο πολύ καλά τι γίνεται με τις τραπεζικές απάτες:

Δεν ήταν απρόσωπο μήνυμα ή email αλλά τηλεφώνημα από πραγματικό πρόσωπο το οποίο φαινομενικά ήταν από την πόλη μας και γνώριζε όχι μόνο τον χώρο εργασίας μας, αλλά και εμάς προσωπικά και τη δουλειά μας. (Φυσικά κανένας από εμάς δεν πιστεύει πλέον ότι το ονοματεπώνυμο που δόθηκε αντιστοιχεί σε πραγματικό πρόσωπο στην πόλη μας)

• Οι απατεώνες ήταν αρκετά έξυπνοι να δημιουργήσουν ένα αρκετά ρεαλιστικό σενάριο, με πραγματικές συνομιλίες στο background και πάνω απ’ όλα ένα αίσθημα άγχους και βιασύνης, κάτι που είναι πολύ σύνηθες σε παρόμοιου τύπου απάτες.

• Με τα τηλεφωνήματα που γινόταν προσπαθούσαν να αποσπάσουν την προσοχή αυτού που απαντούσε στο τηλέφωνο την ώρα που υπήρχε καταιγισμός πληροφοριών. (μηνύματα που ερχόντουσαν στο τηλέφωνο φαινομενικά από την τράπεζα, συνομιλία με την κυρία που ήθελε να κάνει την εγγραφή, κόσμος στο background). Όλη αυτή η σύγχυση κατάφερε να περάσει απαρατήρητος ένας σύνδεσμος, (link) που ήρθε σε μήνυμα και μετέφερε τη σύζυγο μου σε ψεύτικο site για να κάνει log in στον τραπεζικό της λογαριασμό. Ήταν τόσο πετυχημένη η τεχνική της σύγχυσης που ο εγκέφαλος δεν κατάφερε να καταγράψει το κλικ. Η ίδια νόμιζε ότι μπήκε από το app του κινητού. Αργότερα από το browser history κατάφερα και βρήκα το ψεύτικο link.

Συμπέρασμα:

• Μην παίρνετε πάντα σαν δεδομένο ότι κάποιος που σας συστήνεται με ένα ονοματεπώνυμο στο τηλέφωνο είναι αυτός που λέει ή έχει τις προθέσεις που λέει ότι έχει.

Το γεγονός ότι βλέπετε τον αριθμό που σας καλεί και η γνώση ότι σίγουρα θα αντιστοιχεί σε ένα ονοματεπώνυμο κάπου, δεν θα έπρεπε από μόνο του να σας κάνει να νιώθετε ασφάλεια.

• Ποτέ, μα ποτέ, μα ποτέ μην κάνετε χρηματικές συναλλαγές με την πίεση του χρόνου και του κατεπειγόντως, ακόμα και αν πρόκειται για μια απλή διαδικασία που έχετε εκτελέσει χιλιάδες φορές όπως το να μπείτε να δείτε το υπόλοιπο του λογαριασμού σας. Υπάρχουν ψυχολογικές τεχνικές που όταν χρησιμοποιηθούν σωστά μπορούν να σας κάνουν να παραλείψετε ένα βήμα ασφαλείας ή να αντιληφθείτε κάτι λάθος, ακόμα και αν είστε εξαιρετικά καλά πληροφορημένοι για τέτοιες απάτες. Αυτό δεν θα μας είχε συμβεί ποτέ αν το αντιμετωπίζαμε ψύχραιμα και χωρίς βιασύνη.

• Το ότι γνωρίζετε αρκετά καλά από τεχνολογία και πως να προστατευτείτε σε παρόμοιες περιπτώσεις, σε καμία περίπτωση δεν σας κάνει άτρωτο σε τέτοιου είδους απάτες. Μία φορά στις χίλιες να την πατήσετε αρκεί.

Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι ευτυχώς είμαστε όλοι καλά στην υγεία μας και αντιμετωπίζουμε αυτό το κατά τα άλλα δυσάρεστο γεγονός με ψυχραιμία. Δεν είμαστε στενοχωρημένοι αλλά αποφασισμένοι να το ξεπεράσουμε. Θα μου έδινε μεγάλη χαρά αν η συγκεκριμένη ανάρτηση προστάτευε έστω και έναν άλλο άνθρωπο από το να χάσει τα χρήματά του.

Αν θέλετε, μπορείτε να μοιραστείτε αυτό το post, με σκοπό να μάθει περισσότερος κόσμος πως λειτουργούν αυτές οι απάτες και να προστετευτεί καλύτερα.
Να είσαστε όλοι καλά και να προσέχετε. (smiley)

 

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.